Държавни предприятия дължат 10 млрд. лева

Чести смени на мениджърите и недостатъчна прозрачност са част от проблемите, смята Бобева

Държавни предприятия дължат 10 млрд. лева | StandartNews.com

София. Подготвя се закон за държавните предприятия. Те формират 10% от БВП и от заетостта в страната, заяви вицепремиерът Даниела Бобева на форум за отговорното управление на държавните компании.

Бобева заяви, че в България има 249 търговски дружества с над 50% държавно участие. Активите на държавните дружества към 30 септември са 29 млрд. лв., от които 1,31 млрд. лв. са пари. Държавните компании, които са отчели печалба към трeтото тримесечие, са 127 и общият й размер е 480,4 млн. лв., в т.ч. 264,3 млн. лв. положителен финансов резултат на БЕХ, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Загуба имат 92 компании и общият й размер е 261,8 млн. лв., в т.ч. 113 млн. лв. на НЕК. Задълженията на държавните дружества са 9,835 млрд. лв., като 5,579 млрд. лв. от тях са краткосрочни. Очакваните приходи в държавния бюджет за 2014 г. от дивиденти на държавните предприятия са 92,680 млн. лв. С намаляване на дивидента за държавата от 80% на 70% в дружествата ще останат 13,240 млн. лв., които може да се използват за инвестиции. Най-голямо е държавното участие в секторите енергетика и транспорт. В енергийния сектор се увеличават дружествата с ниска ликвидност и висока задлъжнялост, в това число и дружествата от "Българския енергиен холдинг", каза Елкова. Тя отбеляза, че това застрашава обслужването на заеми и финансовата стабилност на държавните енергийни дружества. Държавните компании в транспорта също се нуждаят от преструктуриране, свиване на разходите и повишаване на приходите, каза Елкова. "Български пощи" и БДЖ са в тежко състояние, не е добро положението и във ВиК сектора, допълни тя. 15-20% от клиентите на ВиК дружествата не си плащат. Задълженията на дружествата в здравеопазването са 403 млн. лв., в т.ч. 261 млн. лв. са краткосрочни.

Целта на подготвяния закон за държавните дружества е да ги направим не само инструмент за увеличаване на бюджетните приходи, а и източник на икономически растеж, заяви Бобева. Важно е да има превенция на свръхзадлъжнялостта им, допълни тя. Това може да бъде уредено законодателно, поясни Бобева. Според нея държавата трябва да носи отговорност за управлението на фирмите си чрез свои представители в бордовете, които обаче трябва да получават възнаграждения за работата си. Бобева предлага и публичен контрол чрез представители на обществото в държавните компании. Те трябва да се управляват като публичните дружества, каза Бобева. Тя посочи и редица проблеми в държавните дружества като: несигурност, ограничени ресурси за инвестиции, чести смени в мениджмънта по политически причини, неясни обществени цели, колеблива дивидентна политика от страна на държавата, липса на обществен контрол, недостатъчна прозрачност в управлението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай