Държавата се разплаща с бизнеса до 30 август

Мерките "Орешарски" са внесени в парламента

Държавата се разплаща с бизнеса до 30 август | StandartNews.com

София. Държавата ще се разплати с бизнеса до 30 август, става ясно от внесените от премиера Пламен Орешарски късно снощи стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани на бизнес средата и демократизиране на управлението.

В частта задължения на държавата те предвиждат ускорено разплащане по изпълнени договори. Властта ще трябва да разработи график за разплащане на всички забавени плащания към бизнеса като записания в документа срок е 30 август тази година.

Друга мярка е облекчаване на достъпа до евтин финансов ресурс за малкия и среден бизнес чрез българската банка за развитие. За целта до 1 октомври тази година ще трябва да се привлкат до 1 милиард лева и открият а нови кредитни линии за малки и средни предприятия от банката.

В програмата е записано и намалението с до пет процента на цените на тока от 1 юли, за което трябват законодателни промени, като срокът за изпълнение е до 1 август тази година. Увеличаване на майчинските през втората година от 240 на 310 лв.  от 1 юли, както и увеличаване на еднократната помощ за първолаци от 150 на 250 лева.


Предвижда се още и разширяване на кръга от лица, които имат право на целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Промяната ще позволи още 60 000 души да получават енергийни помощи. В момента те са 210 хил. лица и семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай