Сряда,

ДАНС: Зелени централи перат пари

От: Администратор -
A
A
A

София. Компании в сектора на възобновяемите енергийни източници са се ползвали за пране на пари. Това предупреждава ДАНС в доклад за 2012 г. Документът е пуснат на сайта на агенцията. Друг тип схеми за пране на пари били търговски дружества, регистрирани в офшорни зони.

Те обаче се ползвали предимно във фазата на разслояване на средствата, тъй като при тях трудно се установява реалният собственик както на капитала, така и на конкретните суми. Според експертите от ДАНС зелените централи се използвали в схеми за изпиране на пари, тъй като диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност.

Наблюдавали се случаи, при които изграждането на подобни фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.
С офшорни компании са свързани основните схеми за пране на пари у нас, засечени през 2012 г. През миналата година финансовото разузнаване е спряло съмнителни операции за над 1.57 млн. евро.
Анализът на ДАНС показва, че за разлика от предходните години страната ни по-рядко се използва като транзитна за мръсните пари.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички