Да си помагаме, не само да си даваме акъл

И износът буксува заради затворени големи заводи навън

Да си помагаме, не само да си даваме акъл | StandartNews.com

Идеята на президента не противоречи на правителството, а на СЗО. Ако бяхме оставили българското население да бъде заразено, тогава съм сигурен, че от президентската институция щяха да кажат обратното. Никой не е такъв садист, че да иска да държи хората в изолация, да гледа как това, което си направил през последните години, се разрушава. Това заяви в „Офанзива с Любо Огнянов“ министърът на икономиката Емил Караниколов по повод изказването на президента относно извънредното положение.

"С всеки изминал ден икономиката все повече буксува, последиците ще ги усетим и през април, и през май. С всеки изминал ден световната икономика влиза в рецесия, България е отворена икономика, и тук се случва това, което се случва в света, макар и със закъснение“, отбеляза Караниколов.

За съветите към управляващите за осигуряване на помощи в условията на извънредно положение, икономическият министър каза: "Много е хубаво хора, от които не зависи нищо, да дават предложения“.

Моделът 60/40 е да запазим хората в икономиката. Бизнесът пита защо да плащаме за някой, който не си върши работата. С тази мярка искаме да запазим хората вътре в икономиката.

В момента извънредното положение не е единственият проблем на икономиката ни, затварят големи предприятия в чужбина, основната ни дейност е експортът. И когато те тръгнат, те ще искат поръчки“, подчерта министърът.

"Ние тепърва ще гледаме къде ще са разходите. Първо да има ресурс за безработните, другата задача е да се влее свеж ресурс от бюджета и от европрограмите в икономиката. Така през 2009 така премиерът измъкна България от кризата – тогава някои казваха "асфалт не се яде“, припомни Емил Караниколов.

Относно възможностите на банките да предлагат облекчение на клиентите си в условията на извънредното положение, министърът увери, че в България банките са минали през 2 стрес теста и „относно ликвидността не трябва да се съмняваме“.

"До средата на март бизнесът в България работеше не лошо, това ще се види. Нека да видим как ще се развият нещата, защото ако успеем да се справим до един месец, ще се справим и у нас, и в света“, убеден е той.

Емил Караниколов не скри, че тази криза няма да отмине без фалити. „Апелът ми е да си помагаме, а не всеки да идва в някое студио и всеки да хвърля едни идеи. Нямаме нужда от разнобой – проблеми са пенсионерите, освобождаваните хора, бизнеса. Защо продължаваме с това различно говорене? В тази криза не е момент за такава политика“, призова Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай