Чобанов разкри как ДПС свърши работата на кабинета за бюджета

Движението договори 300 млн. за земеделците

Чобанов разкри как ДПС свърши работата на кабинета за бюджета | StandartNews.com

Пак свършихме работата на правителството. На практика пренаписахме бюджета в Бюджетна комисия. Това заяви в интервю за БНТ депутатът от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър.

Разумно направихме баланс за това какви допълнителни приходи могат да се очакват и в какви направления можем да изразходим тези приходи. По този начин на база диалог в Бюджетна комисия с останалите колеги решихме, че бюджетът, който ни се предлага, няма нито фокус, нито ще помогне на хората в този момент, затова предприехме конкретни действия, така че да се случат неща, които са отлагани. И в тази ситуация на инфлация и кризи да достигнат средства до хората, посочи доц. Петър Чобанов.

Освен да казва не, министърът на финансите трябва да знае да как да насочва ефективно ресурсите, с които разполага, да следи те да отиват ефективно до хората, за които са предназначени и да има визията как да се управляват парите в бюджета. А Асен Василев няколко пъти заяви, че едва ли не сега ще въвежда нови механизми и системи на бюджетиране, тъй като се бюджетирало с ексел. Отговорът ми е: Не, не се бюджетира с ексел, бюджетира се с акъл, категоричен бе доц. Чобанов.

Финансовият министър трябва точно да знае кога и къде да се насочат средствата, както ние направихме с актуализацията на бюджета, каза още народният представител от ДПС.

Той даде пример със състоянието на общините.  В момента българските общини заради по-високи разходи, заради това че няколко пъти бяха излъгани, че ще получат над 500 млн. лв., изнемогват. Нищо не им беше дадено от тези пари. Ние решихме, че в момента ситуацията позволява да им се отпуснат допълнително 100 млн. лв., които да им се разпределят пропорционално. Има си формула за това. Министерство на финансите се опитаха и това да променят и да ги дадат на проектен принцип – тоест министърът или някой друг да реши къде да отидат тези пари, разказа бившият финансов министър.  

Имаме два много силни примера какво се случва с парите, когато се разпределят на проектен принцип. Първият е с парите за култура – онези 30 млн., които се оказа, че няма да подпомогнат сценичните работници, защото вече са разпределени на проектен принцип. Предстои да видим за какво. Другият е с парите за наука. Аз предложих от 80 млн. за наука тази година 7 млн. да бъдат пропорционално разпределени на всички университети, има 16 000 учени в България. Оказа се, че за два месеца тези 80 млн. са разпределени отново за неясно какви проекти. Ще потърсим информация и ще видим, заяви доц. Чобанов.

По отношение на бизнеса. Там нашата подкрепа е насочена към земеделците. Успяхме да договорим с останалите политически сили 300 млн. лв. Имаме формула кой какви разходи е направил повече спрямо предходната година и каква част от тях да компенсираме – за посадъчен материал, торове, горива. Ние даваме тази подкрепа сега, когато е необходима, за да можем да спасим ферми, растениевъдство, каза народният представител от ДПС.

В момента обсъждаме механизъм за подкрепа на бизнеса заради скъпия ток. Оказва се, че финансовото състояние на Фонд „Енергийна сигурност” също не е цветущо. Там парите са похарчени през годините уж за подкрепа на бизнеса. Казват похарчихме за това 4 млрд. лв. Но когато им зададем конкретен въпрос, се оказва, че до бизнеса са стигнали 1,5 млрд.  Останалите къде са. Видяхме как от НЕК бяха вземи 1,1 млрд. за покупка на зърно Тя не се осъществи, но парите са изтеглени и ги няма. Този фонд отново трябва да се пълни с вноски, за да стигнат парите до бизнеса, заяви още доц. Чобанов.

Но отново възниква въпросът – защо вършим работата на правителството? Какво изобщо направи то за 6 месеца, което да е полезно за хората, попита Чобанов. Той бе категоричен, че правителството харчи безцелно, без фокус и без парите да стигнат до уязвимите групи, които имат нужда от средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай