Чиновници се топят пред Орешарски

Закриват комисията по досиетата, става институт за национална памет

Чиновници се топят пред Орешарски | StandartNews.com

София. Чиновници започнаха да се топят пред премиера Пламен Орешарски. На бюрото му всеки ден идвали купища доноси от чиновници срещу техни колеги. За порочната практика съобщи самият министър-председател пред депутати днес. Изявлението му бе в отговор на въпрос от ГЕРБ откъде има информация кои държавни служители са били на протестите срещу кабинета. "Всекидневно получавам данни кой с какво се занимава.

Често користни, друг път безкористни", заяви Орешарски. Той бе категоричен обаче, че на база тази информация не е уволняван, тъй като тя не била потвърдена. Премиерът бе категоричен, че не се интересува от политическите пристрастия на служителите си, и отхвърли твърденията за чистка. "Важното е да не саботират работата на правителството", посочи той и допълни, че в последните месеци е имало такива случаи. Орешарски заяви още, че никой не му се е оплаквал от психологически натиск. "Не казвам, че няма такива случаи, просто никой не ми се е оплакал и не съм информиран. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някого да напусне работа", уточни той.

Премиерът Орешарски коментира още, че след като си свърши работата, комисията по досиетата няма смисъл да съществува. "Комисията по досиетата отвори почти всички досиета - какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата", категоричен бе Орешарски. По думите му идеята на БСП е тя да бъде превърната в Институт за национална памет. "Аз не възприемам тази комисия като вечна, а като такава с определена задача. След известен период от време - например 20 години, кого всъщност ще проверява тази комисия? Родените по днешно време", попита риторично премиерът. "Целта на Комисията по досиетата бе да се изчистят всички подозрения към хората на публични позиции и органите на ДС да се прекратят спекулациите, да се предотвратят евентуални зависимости. Видно е, че това не се случи", коментира по-рано и Атанас Мерджанов от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай