Четирима обвинени за данъчни измами за над 8,8 млн. лева

Регистрирали офшорки в Гърция на името на подставени лица

Четирима обвинени за данъчни измами за над 8,8 млн. лева | StandartNews.com

Петият участник се издирва

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Пети участник в групата е извън страната, предстои обвиненията срещу него да му бъдат предявени след неговото издирване и връщане, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

До момента е установено, че от 2014 г. до април 2019 г. групата е ощетила бюджета с поне 8 860 057 лева чрез неплащането на корпоративен данък и ДДС. Механизмът на престъпната дейност е включвал регистриране на офшорни фирми и търговски дружества в Гърция на името на подставени лица, контролирани от групата, деклариране на несъществуващи вътрешнообщностни доставки на спортни стоки, както и продажби на спортни стоки чрез интернет платформа, които не са били отчитани.

Лицата са заловени на 17 април 2019 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания в жилища, в счетоводна къща и етаж от офис сграда. Иззети са документи, компютри, печати на фирми, банкови карти, мобилни телефони.

На участниците в групата са повдигнати обвинения. На четиримата задържани по време на операцията (за срок до 24 часа по Закона за МВР) са определени парични гаранции в различен размер - 100 000 лв, 50 000 лв. и 20 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай