Четири знака на ДПС за изборите

Защо Карадайъ избра числото 3333 за регистрация на партията?

Четири знака на ДПС за изборите | StandartNews.com
  • Защо Карадайъ избра числото 3333 за регистрация на партията?

 

От най-дълбока древност божественото число 3 носи в себе си синергията на Вселената. То е символ на мъдростта и равновесието. Означава устойчивост и се символизира чрез триъгълник.

Какъв обаче е политическият заряд на тройките? Въпросът стана много актуален след като преди дни ДПС внесе в ЦИК точно 3333 подписа за регистрация за предстоящите избори. Никой не попита лидера Мустафа Карадайъ, но оттогава вървят най-различни спекулации какви са тайните знаци за изборите, който Движението дава с четирите тройки. Те са поне 4.

Приоритетите на ДПС

Първата тройка в нумерологичното число на ДПС символизира трите най-важни за партията приоритети: Законност, за да се гарантира спазването на реда и правилата, и да се върне нормалността в държавата.

Продоволствената сигурност, която ще осигури изхранването на българите на поносими цени в периода на галопираща инфлация и задаваща се рецесия.

Енергийната независимост и сигурност, която ще успокои хората и бизнеса в енергийния хаос, завещан от предишния кабинет.

Тези послания на ДПС не са предизборни обещания. Вече три народни събрания Движението се бори за възстановяване на демокрацията и държавността, за спазване на конституцията и законите в страната. Защото и последната власт бе зачената в грях. Премиерът Кирил Петков встъпи в длъжност, подписвайки лъжлива декларация за гражданство. И си тръгна с лъжи за свързаната с руски олигарси "Джемкорп" и несъществуващите 7 танкера американски втечнен газ.

Трябва да сложим край на лъжата в политиката, да върнем нормалността, да възстановим диалога между институциите и партиите, призова Карадайъ, регистрирайки ДПС за вота на 2 октомври.

Той отново подчерта, че за ДПС има теми от национален интерес, по които няма и не може да има власт и опозиция. И първите три от тях са именно законността, продоволствената и енергийната сигурност и независимост. За гарантирането им Карадайъ проведе поредица от срещи в Брюксел и в Анкара. А след разговора си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган се превърна в новата силна фигура между Турция и Европа, която може да улесни геополитическия диалог на Балканите.

Управленският мандат

Втората цифра в поредицата от тройки в подписите на ДПС подсказва бъдещите планове на Движението, а именно - заявката за управленски мандат за трети път в рамките на 33-годишния преход.

България има нужда от ДПС, категоричен бе Карадайъ. И веднага го надгради: България има нужда от ДПС и във властта.

Макар и отритвана и неглижирана, ДПС е единствената партия, която може да се похвали, че докато е била в управлението са се реализирали стратегически интереси за страната -  членството в НАТО и в ЕС, както и най-добрите икономически показатели на прехода, осигурили рекорден ръст на производство, износ и инвестиции, както и минимален държавен дълг.

Не друг, а именно създателят на ДПС д-р Ахмед Доган формулира стратегическите приоритети за България. Днес евроатлантическата принадлежност на България е "опорна точка" за всяка българска позиция - от войната в Украйна, през газа, до позицията за Северна Македония. И отстояването им отново минава през категоричната позиция на ДПС.

На фона на пречупената крива на икономиката през последните 7 месеца, резултатите на Тройната коалиция изпъкват все - повече. Началото на века бе съпроводено с най-продуктивния период за бизнеса, когато  външният дълг бе стопен, растежът -  утроен,  администрацията бе запазена, а западните инвеститори се надпреварваха да отворят офиси у нас.

Когато е най-тежко, ДПС е на ход. В кризисни времена Движението винаги играе своята отговорна роля, припомни Карадайъ и на консултациите при президента Румен Радев. Историята на прехода е достатъчно показателна за това. Управленските мандати на ДПС винаги са били стабилизиращи - и за правителството на Любен Беров, което извади страната от хаоса след падането на кабинета на Филип Димитров. И за Тройната коалиция, която управлява 4 години с мандата на ДПС.

Затова и няма да е изненада ДПС отново да поеме отговорността за съставянето на управленски мандат. Още повече, че изминалата година и половина ясно показа, че мандатите на новите партии или не могат да се реализират, или резултатът е болезнено незадоволителен за обществото. След кабинета на Кирил Петков за първи път в средата на годината изпълнението на бюджета е едва 47 на сто, а служебният финансов министър говори за затягане на колана в стил Симеон Дянков или за увеличаване на данъците.

Ценностната коалиция

Третата тройка в нумерологичното число на ДПС е не по-малко знакова. С нея Движението подсказва формулата за бъдещо коалиционно управление, различна от досегашните опити да се търси механичен сбор от заветните 121 депутати. Както и несъстоятелността  да се чертаят нови разделителни линии с цел помпане на изборен резултат. Не двойна, а минимум тройна коалиция ще може да изведе страната от кризата, но само ако тя е базирана не на тясно политически или корпоративни интереси, а на ценности.

Трябва ни ценностно, хомогенно, евроатлантическо правителство, в основата на което ще е подкрепата за хората, а не реваншизма, категоричен е Карадайъ. И припомня, че всички най-важни антикризисни решения в 47-ото НС бяха инициирани именно от депутатите на ДПС, които прекроиха бюджета за 2022 г., осигурявайки пари за земеделци, общини, бизнес и семейства. В геополитически план именно ДПС осигури позицията на България в подкрепа на Украйна и отпуши процеса по евроинтеграцията на Северна Македония.   Всичко това дава самочувствието на партията, че държи ключа за разрешаването на поредицата от кризи в страната и е готова да поеме своята отговорност в управлението.

Изборните резултати

Изборният резултат е кодиран в последната тройка в нумерологичното число на ДПС. Едно от изказаните предположения бе, че 3333-те подписа, събрани от Движението, показват, че очакванията на партията са да получат поне 333 000 гласа на вота. Това обаче звучи доста скромно на фона на резултата от миналия ноември - 341 000 гласа. Като се има предвид, че ДПС мощно набира електорална мощ отвъд традиционните избиратели, едва ли това е летвата, която почетният председател ще постави пред партията. Много по-правдоподобно звучи очакванията да са за 3 процентни пункта увеличаване на изборния резултат спрямо ноември (13%). Още повече, че ДПС е единствената партия, която не престана да бъде в изборна кондиция още от приключването на изборния ден на 14 ноември. ДПС бе наясно, че кабинетът "Петков" е с хоризонт на действие не повече от 6 месеца, поради което не остави структурите си да почиват. Още преди Байрама Карадайъ обяви, че партията вече стяга редици за нови избори. Така че,  докато ГЕРБ се опитва да потвърди електоралната подкрепа, а "Продължаваме промяната" - да минимизира загубите, ДПС качва рейтинг. Не случайно мнозина от социолозите виждат партията като конкурент за второто място в крайното класиране. А анализатори коментират, че т.нар. токсично отношение към Движението, основа на традиционната предизборна риторика, ще падне още в първите часове след затварянето на урните в нощта на 2 октомври. Трите големи предимства на ДПС - експертност, предвидимост и диалогичност, ще правят ДПС все по-желан партньор. И в управлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай