Червените във Враца се върнаха в играта

Червените във Враца се върнаха в играта | StandartNews.com

Враца. „Коалиция за България" спечели доверието на 32,3 процента от отишлите до урните във Врачанско. С този резултат червените се връщат в играта. В предишния парламент те изпратиха само един депутат като калкулираха 24 978 гласа в своя полза. Сега за листата им са пуснати 28 700 бюлетини. Със сигурност в парламента влизат Янаки Стоилов и Минчо Минчев. Има шанс и за шефката на общинската организация на социалистите Цветелина Дамяновска.

ГЕРБ вече е втора политическа сила в региона с 25,87 на сто от гласовете. За партията на Бойко Борисов са преброени 22 984 бюлетини. Само преди четири години ГЕРБ класира трима народни представители, а за партията гласуваха 38 422 избиратели. Бившият социален министър Тотю Младенов твърдо става депутат, вероятно и председателят на Общинския съвет Петя Аврамова.

ДПС пък направи пробив в този край като спечели мандат на Камен Костадинов. За партията са гласували 8,98 процента от избирателите, докато на предишните – 6,08 от тях. За сметка на това „Атака" малко връща назад – резултатът и от тези избори е 8,64 процента, а на миналите – 9,04 на сто. Под въпрос е положението на журналиста Венцислав Лаков, който е водач и в Ловеч.

От партиите, които не попадат в 42-ото Народно събрание само „Лидер" минава 4-процентовата бариера във Врачанско с 4,79 от гласовете. На предишния вот за парламент партията обаче е имала още по-добър резултат – 6,4 процента.

До субсидия са се добрали още четири партии, за които са гласували врачани. Национален фронт за спасение на България е събрал 3,64 процента от гласовете, ВМРО – 2,49 на сто, „България на гражданите" - 2,57 процента, Център за свобода и достойнство – 1,7 процента и ДПС-БДФ – 1,48 на сто.

ГЕРБ води само в Бяла Слатина, ДПС – в Хайредин, останалите общини в региона са преобладаващо червени, сочат резултатите от предварителните парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай