Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев срещу нови данъци

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември...

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев срещу нови данъци | StandartNews.com

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане.

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.

Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.

Ще подкрепим законопроекта, приет от Народното събрание и няма да подкрепим ветото, категорична бе депутатката от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Считаме, че промяната, която касае данъка върху автомобилите е в правилната посока“, заяви тя. „Тя дава възможност на общините да управляват своите приходи и разходи в частта от ангажиментите им към замърсяването на въздуха. Това е само една мярка в посока решаване на проблема“, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари. „Автомобилите с по-голяма мощност ще плащат по-висок данък“, каза още Менда Стоянова.

Ще подкрепим ветото на президента с всички мотиви, каза депутатът от "БСП за България" Георги Търновалийски. „С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква“, обяви той. „Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ“, коментира Георги Търновалийски. „Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво“ попита депутатът от БСП. „Начинът, по който се прави данъчната политика, е порочен и трябва да се промени“, обяви той.

Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. „В зала и в комисия подкрепихме предложенията за преструктуриране на митниците. Ако те не бяха правени между двете четения, нямаше да се стигне до това“, обясни той и допълни, че до ветото върху Закона за митниците през Закона за корпоративното подоходно облагане се е стигнало, защото предложението е внесено в последния момент и е изтекъл срокът за промяна.

„Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони“, обяви Йордан Цонев и заяви, че това не е добра практика, защото има достатъчно време те да се внесат. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2“, коментира той. „В тази комисия съм от 1997 година, не е добре за нас самите нещата да се обръщат с главата надолу“, каза още Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай