БСП ще премахне данъка върху лихвите от 2014 г.

БСП ще премахне данъка върху лихвите от 2014 г. | StandartNews.com

София. "От догодина ще отпадне несправедливият данък върху лихвите на банковите депозити, въведен миналата година от бившия финансов министър Симеон Дянков", обяви Дора Янкова от Коалиция за България. "Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовариха кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне", настоя Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според нея истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, за които не се плащат данъци и се ощетява държавата.

Тя съобщи, че предстои приемането на три важни законопроекта - най-напред за младежката заетост, предвиждащ преференции за работодатели, които наемат младежи до 29 години, на които държавата ще поеме част от осигуровките. По тази програма правителството е договорило еврофинансиране от 60 млн. евро.

"В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст", обясни червената депутатка.

Дора Янкова съобщи още, че предстои и връщане на "швейцарското правило" за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще са коледните добавки за пенсионерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай