БСП сезира КС за образователния закон

БСП сезира КС за образователния закон | StandartNews.com

За БСП темата за българското образование е приоритетна. Имаме законодателни инициативи, имаме виждане за система, познаваме нейното състояние. Искаме оставката на министър Кунева, защото тя не се справя.  Това заяви на пресконференция днес в Пловдив народният представител от БСП-ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски.

Петъчният парламентарен контрол е поредният повод да се настоява за оставката на образователния министър, стана ясно от думите на депутата. Той разказа, че на негов въпрос за анализ на причините, довели до 18 000 двойки на матурите в 7 клас, и евентуални мерки за справяне с драматичния проблем, не получил никакъв отговор.

Вместо да представи някакви мерки, министър Кунева подробно обяснила как е било организирано националното външно оценяване и съпоставимо с други години оценките били добри. Георги Търновалийски намира обяснението за повърхностно и е категоричен, че проблемът ще се задълбочава, съобщават от пресцентъра на левицата.

„Министър Кунева обяви, че всеки момент ще бъдат приети стандартите за методиката на оценяване. Не получих отговор обаче кога ще бъдат готови новите учебни програми. Децата ще продължат да учат по старите програми, а ще бъдат оценявани по нова методика ", очерта противоречивата ситуацията пловдивският депутат и завърши: "Затова ние продължаваме да искаме оставката на г-жа Кунева".

Без учебни програми и нови образователни стандарти няма как да влезе в сила от 1 август и Закона за предучилищното и училищното образование. БСП настоява за неговото отлагане до август 2017. Тази седмица левицата ще внесе и конституционна жалба по текстовете в самия закон. „Смятаме, че тя ще бъде уважена и този вреден за българското образование закон ще бъде спрян по този начин", посочи Георги Търновалийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай