БСП: Основна цел на ГЕРБ е да делегитимира парламента

Новата философия за "Бюджет 2014 " ще бъде в извеждането на ясни икономически приоритети

БСП: Основна цел на ГЕРБ е да делегитимира парламента | StandartNews.com

София. Делегитимиране на парламента, падане на правителството и предсрочни избори, това е основна цел на ГЕРБ, отбеляза лидерът на БСП Сергей Станишев в доклада си на заседанието на Националния съвет на партията.

"Много хора осъзнаха, че наред с техния справедлив гняв от много неща, има политически и икономически сили, които се опитват да ги използват, липсва и позитивна програма на протеста. Тезата "Оставка и нищо друго не ни интересува" няма силен заряд в по-дългосрочен план", заяви Станишев.

Той обаче, подчерта, че има огромен протестен потенциал по принцип и напомни, че това се видя през февруари-март тази година. "Има изключително високи очаквания за бързо решаване на натрупвани проблеми, а нашите политически опоненти ще се стремят там, където има недоволство, то да стигне до протест и искания в кратки срокове", предупреди Станишев членовете на пленума.

Основен принцип в новата философия за "Бюджет 2014 "ще бъде извеждането на ясни политически и икономически приоритети, както и амбициозна приходна част, обясни Станишев.

Той посочи трите водещи приоритета, които са очертани в предварителните разговори с правителството - социалната ангажираност, образование и по-сериозна подкрепа на местната власт.

С уговорката, че икономическата ситуация у нас остава тежка и няма как да бъдат изпълнени всички социални ангажименти, поясни лидерът на БСП. Сред приоритетите на "Бюджет 2014" са увеличаването на минималната работна заплата, обезщетението за отглеждане на дете, замразяване на пенсионната възраст, образованието, подкрепата за местната власт и подобряването на работата на администрацията.

"Трябва да направим необходимото в ограничените възможности, които има правителството да се направят първите сериозни стъпки именно в различно отношение към местната власт, защото тя е най-близка до хората. Сред приоритетите бих посочил и очакванията ни за една по-категорична и бърза организация на държавното управление. Трябва да се опитаме извън бюджета, дори като отделна програма на правителството, да се постараем да покажем ясен ангажимент на изпълнителната власт и на БСП като политическа сила за решаване на ключови структурни, икономически и социални проблеми за всеки регион", поясни Станишев.

Освен бъдещите финанси на държавата, вече на закрито заседание социалистите обсъждат кадровата си политика, актуалната политическа обстановка, както и първите 100 дни на правителството.

"Основен опонент на БСП и днес остава ГЕРБ и нейният модел на управление, целта на ГЕРБ остава същата: властта на всяка цена и с всички средства. Блокажът нa работата на парламента от страна на ГЕРБ се провали, провали се опитът да се яхнат протестите политически, сега виждаме една нова тактика на поведението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Тя следва философията: Колкото по-зле, толкова по-добре. Същността на новата тактика е стремежът да се делегитимира парламента, да се покаже той като неработещ и ненужен за обществото и като крайна цел - падане на правителството и предсрочни избори", заяви още лидерът на БСП. „Политическата ситуация е напрегната и динамична. Същинските, водещите политически фактори и основните им цели не са се променили по никакъв начин още от времето преди парламентарните избори. Основен опонент на БСП и днес остава ГЕРБ - нейния модел на управление и последиците, които са пагубни за страната. Целта на ГЕРБ остава властта – властта на всяка цена и с всички средства", заяви Станишев.

Провали се опитът да се яхнат протестите политически. Опитът, който видяхме на 4 септември, имаше обратен ефект. Има нова тактика на ГЕРБ – колкото по-зле, толкова по-добре. Да, сигурно, ще е по-добре за върхушката на ГЕРБ и като шанс за политическо оцеляване. ГЕРБ се държат от първия ден след изборите като крайно деструктивна политическа сила", посочи Станишев.

Протестите загубиха своята сила и масовост, в последните седмици загубиха и своя морален заряд. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в доклада си, който представи на заседанието на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Много хора осъзнаха, че наред с техния справедлив гняв, има икономически сили, които се опитват да ги използват за свои цели. Друга причина е липсата на позитивна програма за това как ще се развива страната след евентуални нови избори", посочи Станишев.

„Към този момент опитът на Реформаторският блок не е никак убедителен. Повечето от лицата не са никак нови и имат отговорности от миналото. Има и вътрешни противоречия, които тепърва ще се проявяват. Да си представим как ще се редят листите в подобна политическа формация", заяви Станишев.
„Не проличава никаква сериозна обществено-икономическа, социална алтернатива. Пред Реформаторския блок стои един въпрос, от който неговите ръководители бягат – въпросът за отношението им към ГЕРБ и готови ли са да управляват с ГЕРБ, дали биха участвали с тях на предстоящите евроизбори", каза още лидерът на БСП.

БСП и правителството не направиха достатъчно да разкрият политическото наследство на ГЕРБ, категоричен бе лидерът на социалистите. „Правителството устоя на небивал натиск отвън, в условията на ненормална среда. Правителството работи и в кратки срокове свърши неща, които предишните управляващи не направиха за цял мандат", заяви Сергей Станишев.

„БСП показа, че в много трудни условия сме в състояние да се мобилизираме и да устояваме на натиск. На подобен натиск партията и парламентарната група от години не бяха подлагани", заяви той.
„Кадровата политика е важна и затова винаги имаме готовност да разговаряме. Но не може цялата политическа дейност да се изчерпва с този процес", посочи лидерът н БСП.

Парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС заявиха, че приоритет ще е антимонополното законодателство, но няма достатъчно добро стиковане. Не малко неща бяха направени, но не е достатъчно, защото е нужно по-цялостно антимонополно законодателство, заяви Станишев.

Заседанието започна с редица спорове днес. Членове на Националния съвет на БСП изразиха несъгласие с предложения от ръководството дневен ред на заседанието. Дневният ред на заседанието на Националния съвет предвижда да се обсъждат следните теми: Анализ на политическата обстановка и подготовката на бюджета за следващата година; Обсъждане на номинация за единен кандидат на БСП за председател на ЕК; Решение за подготовка на заседание на 48 Конгрес на БСП; Оставка на члена на изпълнително бюро Любомир Петков заради консулския му пост във Франкфурт.

Петър Мутафчиев пък заяви, че очакването му е било в дневния ред да се включи оценка на 100-те дни на правителството. „Не отговаря на висотата на Националния съвет на БСП да не се обсъдят 100-те дни на правителството. За оценката сме готови", заяви той.


Румяна Сидерова предложи в дневния ред да се включи вземане на решения за участие в частичните избори на 24 ноември.

Борис Цветков поиска в дневния ред да се включи обсъждане на решение за членския внос.
Имаме готовност за темата с кадровата политика, заяви Димитър Дъбов. Отчетът на 100-те дни ще бъде включен в доклада на председателя на партията Сергей Станишев, обясни Дъбов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай