БСП хока кабинета, за да е в тонус

Другарският огън държи нащрек министрите и показва кой кара влака

БСП хока кабинета, за да е в тонус | StandartNews.com

Има ли напрежение между БСП и правителството? Какво предизвика другарския огън от партията към подкрепения от нея кабинет? Потърсихме мнението на социолога Живко Георгиев и политолога Борис Попиванов.

Живко Георгиев, социолог

Няма нищо особено драматично в отношенията между мандатоносителя БСП и екипа на Пламен Орешарски. Нормално е не само соцпартията, но и ДПС да се възползват от възможността да отправят критически бележки и препоръки към правителството не само в медиите, но и в парламента. Това ще бъде новият стил на общуване между парламентарната общност, подкрепяща кабинета, и самия кабинет.

Причините са няколко: двете партии, които носят отговорност, искат час по-скоро кабинетът да заработи по начин, който не буди съмнения, че ще прояви достатъчна политическа и експертна ефективна воля да изпълни своята програма. Ситуацията е достатъчно тежка и то не само политическата, но и икономическата, и социалната. Ще видим тепърва дали правителството ще успее да се съобрази с тези критики и това е по-интересният въпрос. Дали ще реагира по адекватен начин на тези бележки, дали ще бъде достатъчно чувствително и ще успее да ги преведе на езика на реалната политика.

Другият мотив за подобни хапливи реплики е за вътрешнопартийна консумация. Има среди в БСП, които са критично настроени към някои действия и назначения в Министерския съвет. Те смятат, че не се отстояват достатъчно интересите на партията в управлението. Критиките целят да успокоят социалистите за това, че БСП няма да остави нещата на произвола и на самоинициативите на правителствения екип и няма да се поддаде на натиска на ДПС. Виждаме заявки за достатъчна критичност в навечерието на вота на недоверие, който поиска ГЕРБ, за да се покаже, че "Позитано" също има какво да желае от властта, но това не означава, че сваля доверието си от правителството. Просто партията ще го държи под натиск, така че то да работи както желаят това БСП и ДПС.

Има и друга хипотеза - след като спадна уличният напор на протестите, от "Позитано" искат да приложат известен натиск, за да не се самоуспокои екипът на Орешарски и да изпадне в летаргия. Да не забравяме, че дори и да няма други избори, през май предстои вот за Европейския парламент.

Раздвижването вътре в соцпартията покрай проектите на Георги Първанов и Татяна Дончева също не е нещо ново. Първанов изрично подчерта, че не прави партиен проект. БСП винаги е била партия с различни течения, с хора с различни визии за това каква политика трябва да се следва. Това са стари проекти, но сега се рестартират. Съвпадението във времето им е резултат от особения начин, по който действаше ръководството на БСП през 3-4 месеца. "Позитано" 20 призова: "Да се сплотим и консолидираме", "Заедно сме силни" и т.н. Когато външният натиск отслабна, отново започна да се търси развитие на лявата идея в една или друга посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай