БСП в СОС: Ефек­тив­ни, кре­а­тив­ни и кри­тич­ни

Ка­ло­ян Пар­гов уве­ре­но во­ди гру­па­та през но­вия ман­дат на град­ския пар­ла­мент

БСП в СОС: Ефек­тив­ни, кре­а­тив­ни и кри­тич­ни | StandartNews.com
  • Ка­ло­ян Пар­гов уве­ре­но во­ди гру­па­та през но­вия ман­дат на град­ския пар­ла­мент

Ефек­тив­ни, кре­а­тив­ни и кри­тич­ни. То­ва са со­ци­а­лис­ти­те в Сто­лич­ния об­щин­ски съ­вет. Гру­па­та на БСП в град­ския пар­ла­мент се ут­вър­ди ка­то ре­зул­тат­на­та опо­зи­ция, ко­я­то да­ва смис­ле­ни ре­ше­ния. По­ред­но­то до­ка­за­тел­ство за то­ва бе пред­ло­же­ни­е­то им в под­кре­па на так­си­мет­ро­ви­те шо­фьо­ри, при­е­то от СОС в чет­вър­тък.

Всич­ки так­си, дъл­жи­ми към Сто­лич­на об­щи­на от стра­на на так­си­мет­ро­ви­те пре­воз­ва­чи от 1 юни до края на 2021 г., от­па­дат, ре­ши­ха съ­вет­ни­ци­те, ка­то при­е­ха док­ла­да, из­гот­вен от Ка­ло­ян Пар­гов за­ед­но с дру­ги­те два­ма ръ­ко­во­ди­те­ли на Ко­ми­си­я­та по тран­спорт и ту­ри­зъм Кар­лос Кон­тре­ра и Зе­фир Зар­ков. СОС прие с 57 гла­са "за" пред­ло­же­ни­е­то. Та­ка бран­шът ще бъ­де ос­во­бо­ден от зап­ла­ща­не­то на так­си­те за го­ди­на и по­ло­ви­на.

Ра­зу­мът над­де­ля и СОС прие об­лек­че­ния за так­си­мет­ро­ви­те пре­воз­ва­чи в Со­фия. Та­зи мяр­ка бе­ше нуж­на, за да се под­по­мог­не так­си­мет­ро­ви­ят бранш в сто­ли­ца­та. Той бе­ше сил­но за­сег­нат в ре­зул­тат на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние, ка­за Пар­гов, кой­то от го­ди­ни е в пос­то­ян­на връз­ка с бран­ша и сле­ди от от­бли­зо проб­ле­ми­те му. "Обе­мът на ра­бо­та­та и съ­от­вет­но обо­ро­ти­те са на­ма­ле­ли око­ло пет пъ­ти през два­та ме­се­ца из­вън­ред­но по­ло­же­ние", по­со­чи той.

Всъщ­ност, по­ло­ви­на­та от ан­тик­ри­зис­ни­те мер­ки в Со­фия са пред­ло­же­ни от со­ци­а­лис­ти­те. 15 от 20-те пред­ло­же­ния на БСП-Со­фия вля­зо­ха в па­ке­та от 33 ан­тик­ри­зис­ни мер­ки на Сто­лич­на об­щи­на. Сред тях се от­кро­я­ва мяр­ка­та в под­кре­па на об­щин­ско­то здра­ве­о­паз­ва­не. С нея се от­пус­кат без­лих­ве­ни за­е­ми за бол­ни­ци­те и ДКЦ-та­та. В ня­кои от тях от на­ча­ло­то на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние при­хо­ди­те са спад­на­ли до 80%. А то­ва пос­та­вя под въп­рос из­пла­ща­не­то на зап­ла­ти­те на ле­ка­ри­те и на пер­со­на­ла. "Ние сме длъж­ни да се пог­ри­жим те­зи спе­ци­а­лис­ти да са фи­нан­со­во обез­пе­че­ни в теж­ка­та си­ту­а­ция", мо­ти­ви­ра пред­ло­же­ни­е­то за­мес­тник-пред­се­да­те­лят на ко­ми­си­я­та по фи­нан­си и бюджет и на гру­па­та на БСП в СОС Иван Та­ков.

По нас­то­я­ва­не на БСП бя­ха пре­на­со­че­ни сред­ства от ка­пи­та­ло­ва­та прог­ра­ма от ня­кои по-ма­ло­важ­ни дей­нос­ти към жиз­не­но­важ­ни ка­то здра­ве­о­паз­ва­не­то, тран­спор­тът и чис­то­та­та в Со­фия. По пред­ло­же­ние на Ка­ло­ян Пар­гов пък бе нап­ра­ве­но ма­со­во тес­тва­не за ко­ро­на­ви­рус на шо­фьо­ри­те от град­ския тран­спорт в Со­фия.

В СОС са ни нуж­ни ра­зум и дал­но­вид­ност, за да не вле­зем в ро­ля­та на Пи­лат Пон­тий­ски за хо­ра­та, фор­му­ли­ра Пар­гов по­ли­ти­ка­та на со­ци­а­лис­ти­те в град­ския пар­ла­мент. Го­то­ви сме да ра­бо­тим кон­струк­тив­но и со­ли­дар­но, но ня­ма да до­пус­нем пра­хос­ва­не на сред­ства, ни­то дейс­твия в ущърб на со­фи­ян­ци, ка­те­го­ри­чен бе той. Та­зи по­ли­ти­ка яр­ко се от­крои в де­ба­та за из­граж­да­не­то на RDF ин­ста­ла­ци­я­та в сто­ли­ца­та. Со­ци­а­лис­ти­те в СОС под­кре­пи­ха стро­е­жа, но ка­те­го­рич­но се про­ти­во­пос­та­ви­ха на мяс­то­то, ко­е­то е из­бра­но за не­го - цен­тъ­ра на Со­фия. Счи­та­ме, че мяс­то­то на ин­ста­ла­ци­я­та е в мес­тнос­тта Са­ди­на­та, с. Яна, до за­во­да за твър­ди от­па­дъ­ци, за­щи­ти по­зи­ци­я­та на БСП Мил­ка Хрис­то­ва, за­мес­тник-пред­се­да­тел на СОС. След ней­но пи­та­не за дей­нос­тта през пос­ле­д­ни­те го­ди­ни на "Чис­то­та Ис­кър" ЕО­ОД, пък кме­тът на Со­фия Йор­дан­ка Фан­дъ­ко­ва из­пра­ти на про­ку­ра­ту­ра­та ре­зул­та­ти­те от про­вер­ка на "Чис­то­та Ис­кър" и за­я­ви, че са ус­та­но­ве­ни "из­клю­чи­тел­но се­ри­оз­ни на­ру­ше­ния" в ра­бо­та­та на фир­ма­та. Дан­ни­те по­каз­ват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., пе­чал­ба­та за 2018-а е на­ма­ля­ла до ед­ва 18 000 лв.

Още през де­кем­ври гру­па­та на БСП пред­ло­жи кме­тът на Со­фия да из­гот­ви пра­вен и фи­нан­сов ана­лиз, фи­нан­со­во-ико­но­ми­чес­ки и тех­но­ло­ги­чен мо­дел на Сто­лич­но об­щин­ско пред­при­я­тие "Чис­то­та", ка­то пър­ва стъп­ка към съз­да­ва­не­то на та­ка­ва струк­ту­ра, ко­я­то да по­е­ме по­чис­тва­не­то на гра­да след ня­кол­ко го­ди­ни. Въп­ре­ки, че вче­ра СОС от­хвър­ли док­ла­да на со­ци­а­лис­ти­те, те­ма­та пре­диз­ви­ка се­ри­о­зен де­бат. Ди­а­на То­но­ва по­со­чи ар­гу­мен­ти­те на БСП, че об­щин­ско пред­при­я­тие по чис­то­та би има­ло пре­дим­ства, сред ко­и­то ико­но­мич­ност, от­го­вор­ност, ефек­тив­но уп­рав­ле­ние на соб­стве­нос­тта и по-ефек­ти­вен кон­трол, кой­то ще бъ­де и га­ран­ция за по­ви­ша­ва­не на ка­чес­тво­то на ус­лу­га­та и ръст на об­щин­ски­те при­хо­ди. "Ще се ико­но­ми­са зна­чи­те­лен фи­нан­сов ре­сурс, кой­то се­га фор­ми­ра пе­чал­ба на тър­гов­ски­те дру­жес­тва, с ко­и­то Сто­лич­на об­щи­на има склю­че­ни до­го­во­ри. Съ­що та­ка и за Д­ДС по те­зи до­го­во­ри. Сто­лич­на­та об­щи­на ще бъ­де соб­стве­ник на иму­щес­тво­то и тех­ни­ка­та на пред­при­я­ти­е­то, а кон­тро­лът вър­ху дей­нос­тта му ще се из­вър­шва пря­ко от кме­та. Пла­ни­ра­не­то и раз­ход­ва­не­то на сред­ства­та ще ста­ва с ре­ше­ние на СОС, а сред­ства­та от Так­са "Би­то­ви от­па­дъ­ци" ще се раз­ход­ват проз­рач­но", из­тък­на То­но­ва, ко­я­то е зам.-пред­се­да­тел на Ко­ми­си­я­та по ико­но­ми­ка и соб­стве­ност. По ду­ми­те й та­ка­ва прак­ти­ка ус­пеш­но се при­ла­га как­то в ре­ди­ца ев­ро­пей­ски гра­до­ве, та­ка и в Плов­див, Бур­гас и Мон­та­на.

Адек­ват­но­то по­ве­де­ние е жиз­не­но­важ­но в мо­мен­та и по­ли­ти­чес­ко­то его тряб­ва да бъ­де за­гър­бе­но, фор­му­ли­ра Пар­гов след­ва­щи­те прин­ци­пи в ра­бо­та­та на со­ци­а­лис­ти­те. Спо­ред не­го, си­ту­а­ци­я­та след ко­ро­нак­ри­за­та изис­ква ди­а­лог меж­ду ин­сти­ту­ци­и­те и пар­ти­и­те, кон­сен­сус и вза­им­но раз­би­ра­не. С то­зи под­ход сто­лич­ни­те со­ци­а­лис­ти из­пъл­ня­ват един от го­ле­ми­те си при­о­ри­те­ти - оси­гу­ря­ва­не­то на дет­ски гра­ди­ни в Со­фия. Но­ви­ят об­щин­ски съ­вет­ник Вас­ко То­до­ров, за­ед­но с хо­ра от мес­тна­та ор­га­ни­за­ция на пар­ти­я­та, про­во­ки­ра ра­йон­на­та ад­ми­нис­тра­ция в "Лю­лин" сгра­да­та на за­ба­вач­ка­та, ко­я­то се пол­зва за ад­ми­нис­тра­тив­ни нуж­ди, да бъ­де ре­но­ви­ра­на и 150 де­ца да на­ме­рят сво­е­то мяс­то там. А Йор­дан­ка Фан­дъ­ко­ва съ­об­щи, че за­ед­но със со­ци­ал­ния ми­нис­тър Де­ни­ца Са­че­ва ра­бо­тят за пре­мес­тва­не­то на со­ци­ал­ни служ­би от сгра­ди за дет­ски гра­ди­ни в "Лю­лин" и "Мла­дост". Проб­ле­мът от­но­во бе пос­та­вен на ма­са­та от БСП и бе­ше по­со­че­но ре­ше­ни­е­то.

Не­що по­ве­че - гру­па­та на со­ци­а­лис­ти­те в Сто­лич­ния об­щин­ски съ­вет има идея за съз­да­ва­не на Стра­те­гия на де­те­то, как­ва­то до­се­га в Бъл­га­рия ня­ма. По до­ку­мен­та ве­че ра­бо­ти об­щин­ски­ят съ­вет­ник Ал­бе­на Кръс­те­ва за­ед­но с ек­спер­ти­те Хрис­то Мо­нов, проф. Не­ве­на Ца­че­ва и дру­ги. В стра­те­ги­я­та ще бъ­дат за­ло­же­ни всич­ки изис­ква­ния на Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция за дет­ско­то здра­ве­о­паз­ва­не, ко­и­то тряб­ва да се след­ват и при­ла­гат. До го­ля­ма сте­пен те са вклю­че­ни в На­ци­о­нал­на­та здрав­на стра­те­гия 2014 - 2020 г., но за съ­жа­ле­ние не се из­пъл­ня­ват в ця­лост.

Уд­во­е­на­та през то­зи ман­дат гру­па об­щин­ски съ­вет­ни­ци на БСП в Со­фия е ам­би­ци­ра­на да ра­бо­ти ак­тив­но, да пред­ла­га идеи и ре­ше­ния на проб­ле­ми­те на гра­да, но и да се про­ти­во­пос­та­вя и да ата­ку­ва то­ва, ко­е­то со­ци­а­лис­ти­те не одоб­ря­ват в уп­рав­ле­ни­е­то на Сто­лич­на об­щи­на. Да бъ­де кри­тич­на, но и ра­зум­на и гра­див­на опо­зи­ция.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай