БСП сама се сложи в изолатора

Новите партии насочиха стрелите си към БСП вместо срещу общия ни опонент ГЕРБ

БСП сама се сложи в изолатора | StandartNews.com

Докато ГЕРБ бе загърбена от всички партии в парламента, БСП сама се сложи в изолатора. Заради искания от социалистите мораториум върху концесиите и назначенията на кабинета в оставка "Борисов 3". За 4 дни Корнелия Нинова успя да се скара с всички. Първо скочи на Слави, обяснявайки на "Има такъв народ", че е късно за китка. Сякаш някой от хората на Трифонов някога е виждал либето в нейно лице.

После влезе с бутонките на Мая Манолова, обвинявайки я първо, че не иска да запише мораториума в решението за създаване на комисията по ревизията, после - че й крадяла идеята за забрана на назначенията. Накрая реши, че да се изправи срещу ДПС. В четвъртък парламентът отдели повече от два часа за дебати по мораторума, които обаче Нинова превърна в скандал защо това не е станало миналата седмица. И какво щяло да бъде, ако се било случило.

Новите партии насочиха стрелите си към БСП вместо срещу общия ни опонент ГЕРБ, за който уж декларираха преди изборите, че искат да сменят, изсъска Нинова от трибуната. И заяви, че докато новите мислели дали да приемат мораториума, ГЕРБ и Борисов овладели енергетиката, земеделието и 65 болници в страната. След което нападна ДПС. В петък Йордан Цонев проведе арогантен и нахален разговор с мен и поиска да оттеглим предложението си, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове, каза Нинова.

"Заставам пред вас и ви заявявам категорично, че не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинова. Думите, които казах, бяха свързани със служебния кабинет", изобличи Цонев Нинова. И припомни, че в първия вариант на проектомораториумът са се засягали и назначенията на служебния кабинет.

"Но не съм никак изненадан от думите на г-жа Нинова. Не е само моя оценката за това, което се случва там - да излезеш от яростна опозиция с 50 на сто по-малко гласове и с 50 на сто по-малко депутати е оценката на хората за тази партия и техния лидер", отсече Цонев. Малко по-късно Нинова влезе в словесна престрелка и с министъра на енергетиката в оставка. Теменужка Петкова отиде в НС, за да защити назначенията в енергетиката.

В момента се прилага Закона за публичните предприятия, за който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували "против". Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат партийните назначения в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните, каза на Нинова Петкова. И попита: "Кога сте искрени - на 3 юли 2019 г. или днес?". По думите й Законът за публичните предприятия е едно от условията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз. "На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закон от ОИСР, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества", каза още Петкова. Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в него участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г. Петкова остави на Нинова и огромна папка с назначенията в последните минути на предишните кабинети, включително на Станишев и Орешарски. Тук се дават концесии за 35 години, отсече Петкова. И си тръгна.

Депутатите юристи от "Има такъв народ" обясниха, че включването на мораториума в решението за комисията по ревизията, както искаше БСП в петък, е било противоконституционно, затова не е било прието. В политиката няма щеше и ако, каза на социалистите Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън". И допълни: И аз мога да кажа: още лятото ви призовахме да излезете на улиците, ако го бяхте направили, по-рано щяхме да свалим правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай