БСП с решение за газа. Ще мине ли?

Готови сме да вземем третия мандат, каза Таско Ерменков

БСП с решение за газа. Ще мине ли? | StandartNews.com

„Готови сме да вземем третия мандат, ако президентът реши да ни го даде и ще направим опит за съставяне на правителство на базата на договорената краткосрочна програма, въз основата на която, за съжаление, не успя да се състави правителство с първия мандат.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков пред Nova News.

Той изрази надежда, че ще се проведе диалог, за да може да се осъществи разписаното, не само по отношение на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, но и социалната програма като безплатни учебници от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години и преизчисляване на пенсиите.

„Трябва да заложим и мерките, свързани с енергийната сигурност и най-вече с газовата сигурност на България. Трябва да възобновим преговорите с всички доставчици, включително и с „Газпром”, изтъкна Ерменков, като подчерта, че това също е заложено в съставената управленска програма. Той уточни, че това не означава 100% връзване за „Газпром”.

„Втечненият газ, който внасяме от Азербайджан се равнява на 1-1.8 млрд. куб. м годишно, а на нас ни трябват още 1.2-1.4 млрд. куб. м – едно количество, което можем да вземем от „Газпром”. Това е смисълът на диверсификацията – различни източници и търсене на по-конкурентната цена, за да може България да получава източници на енергия на най-изгодни цени”, обясни енергийният експерт от БСП.

Той бе категоричен, че левицата ще държи на спазването на записаното в краткосрочната програма,  в това число възстановяване на отношенията с Руската федерация.

„Ако ние се придържаме към тази програма и успеем да убедим „Има такъв народ”, че персоналните проблеми в момента са вредни за държавата и трябва да се обединим около идеи и политики, можем да съставим правителство”, убеден е Таско Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай