БСП реши - не пуска мандата, предлага Асен Василев за премиер

Неофициално кандидат за премиер с този мандат отново ще е Асен Василев

БСП реши - не пуска мандата, предлага Асен Василев за премиер | StandartNews.com

БСП реши - не пуска мандата, предлага правителство. Това става ясно след извънредния пленум на социалистите днес.

БСП ще опита да реализира третия мандат, няма да го върне на президента неизпълнен. Това реши Националният съвет на партията с 96 гласа „за“, 15 – „против“ и двама въздържали се.

Час по-рано изтече запис от пленума. В него става ясно, че левицата ще задържи мандата още малко. От БСП възнамеряват да внесат законодателна програма за 6 месеца в парламента. Ако тя бъде приета, то Корнелия Нинова е категорична, че с третия мандат ще бъде номиниран за премиер Асен Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Нов запис. Изтекоха тайните планове на БСП за властта

"Предлагаме нашите депутати, като изразител на партията мандатоносител, да я внесат (законодателната програма, бел. ред.) в парламента с проект за решение за одобрение. И това да бъде тестът има ли в България мнозинство, което иска стабилност за държавата и сигурност за хората. Това да бъде институционален тест, не да ходим по кьошетата и да говорим с този и с онзи - ще подкрепиш ли, за какво, защо", казва лидерът на БСП пред пленума.

"Ако тази програма мине, на другия ден внасяме Асен Василев като кандидат за министър-председател. Ако тази програма не мине, връщаме празен мандат Това е принципно, това е отговорно, това е чисто, няма задкулисие, има само институционалност, всичко се разиграва пред очите на хората, в Народното събрание и зависи от отговорността на народните представители", категорична е Нинова.

Проекторешение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли - декември 2022 г. са внесли депутатите от БСП, начело с шефа на групата Георги Свиленски. То ще бъде гласувано като първа точка в четвъртък, стана ясно в края на планума.

Чрез вота за законодателната програма БСП ще тества дали има парламентарно мнозинство за подкрепа на правителство с третия мандат. Ако законодателната програма бъде приета, БСП в петък ще върне на президента Румен Радев папка с името на Асен Василев като кандидат за премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай