БСП против нови бежански лагери

Крие ли се информация от българската общественост за връщане на мигранти от Западна Европа, предимно от Германия, питат от левицата

БСП против нови бежански лагери | StandartNews.com

БСП се обяви против обществената  поръчка за изграждане на площадки за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново и настоя тя да бъде отменена.

Говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева заяви, .че в Любимец се подготвят такива площадки, които да приемат 1632 бежанци. "Всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа. Левицата е против изграждането на подобни центрове. Крие ли се информация от българската общественост за връщане на мигранти от Западна Европа, предимно от Германия? Настояваме тази обществена поръчка да бъде отменена", каза още Йончева. 

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиян Вигенин заяви, че левицата ще подкрепи протестите на гражданите в три засегнати гранични общини. "БСП призова българските фирми да проявят отговорно поведение и да не участват в поръчката за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново", призова  Вигенин по време на пресконференция в централата на партията на "Позитано" 20. 

Вигенин попита дали има връзка тази обществена поръчка с решението преди дни на Съда на ЕС, което е позволило на германските съдилища да връщат обратно мигранти в страните, в които те са влезли на територията на ЕС.

И обърна внимание, че когато се изгражда подобен капацитет, рано или късно той ще влезе в употреба. "Опасяваме се, че наличието на такъв капацитет може допълнително да стимулира връщането на мигранти. Затова считаме, че противоречи изцяло на българския национален интерес, подчерта Кристиан Вигенин.

Според  Катя Георгиева, общински съветник и председател на БСП – Ямбол, прeз 2016 г., когато отново е имало подобни намерения на МВР,  хората са реагирали изключително гневно. „Породи се много страх, в поредица от няколко месеца имаше спонтанни протести ежедневно, и в село Бояново, и в Лесово. Затваряха се пътища към КПП „Лесово“. Това бяха спонтанни протести на хора, които милеят за България и които се притесняват за нашия прекрасен край. Тогава министерството даде заден ход“, каза Георгиева и посочи, че сега нещата се правят тихомълком.

От БСП коментираха и скандала с апартаментите на властта. "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика", каза Йончева. Според нея проблемът бил  не само в закупените апартаменти на цени, които са няколко пъти по-ниски от пазарните, а най-вече в това "как се вкарват лобистки закони в България". Йончева каза, че преди няколко дни Българската стопанска камара информирала, че 42 % от приетите закони минават през "задния вход". Според нея ГЕРБ са внесли лобистки закон през януари 2017 г., вследствие на което една фирма строи 34-етажен блок, вместо 8-етажен. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай