Брюксел "за" газов хъб у нас

Брюксел "за" газов хъб у нас | StandartNews.com

Незаслужено бяхме упрекнати от Путин, но искаме "Южен поток" да се случи, заяви премиерът

България получи "зелена светлина" от Брюксел за изграждането на газов хъб на територията на страната. Това стана ясно след поредица разговори на премиера Бойко Борисов в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз, и еврокомисаря за мерките по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. По време на срещата е била обсъдена и възможността за финансиране на стратегическия проект. За целта с помощта на съществуващия механизъм за финансова подкрепа от ЕС може да се осигури бързото осъществяване на проекта. Премиерът Борисов представи идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за държавите членки на Европейския съюз в региона. Точно министър-председателят анонсира пръв изграждането на газов хъб у нас край Варна заради ситуацията с проекта "Южен поток". А в средата на декември кабинетът изпрати писмо с предложението до Шефчович. Такъв газов хъб може да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от Европейската Енергийна общност, се казва в съобщението от ЕК. Зам.-председателят на Комисията Шефчович огласи категоричната си подкрепа за създаването на газови хъбове, които могат да играят важна роля в развитието на регионалните пазари на газ.

По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за удължаването на живота на V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй", както и проблемите около проекта "Южен поток". "За съжаление, виждам, че предишната година, когато са вървели тези проблеми, особено по "Южен поток", те не са били съгласувани с ЕК. Комисията сега постави своите въпроси и изисква документи, за да ги запознаем с това, което е правила България. Не знам как се дава пълномощно някой да те представлява, без да му дадеш инструментите за това", заяви Борисов по време на срещата. "Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на "Южен поток", което изобщо не е така", допълни той. И подчерта, че дори газопроводът да се изгражда през друга територия, за реализирането на проекта ще се изисква спазването на същото законодателство, което се изисква от България. "Незаслужено бяхме упрекнати от президента Путин тогава, но както виждате, работим планомерно, с много ясна перспектива и искаме да се случи "Южен поток". Затова разяснихме и предложението ни за газов хъб, ако тръбата дойде до Варна", каза още министър-председателят. Той изтъкна, че ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от "Хан Аспарух", "Терес", "Силистар" и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК. "Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи", каза премиерът Борисов. По думите му, това ще гарантира, че по плана "Юнкер" може да бъде изграден нов тип газова диверсификация.

Румънска комисарка ще открие "Марица"

Премиерът Бойко Борисов обсъди вчера с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу ситуацията около газопровода "Южен поток", както и идеята за изграждането на газов хъб край Варна. "На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини", отбеляза Борисов по време на разговора. "Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали", подчерта министър-председателят. Борисов и Крецу обсъдиха и изграждането на интерконекторните газови връзки със Сърбия, Гърция и Румъния, а в разговора участва и енергийният министър Теменужка Попова. Борисов покани комисар Крецу да посети България през месец май, за да открият заедно автомагистрала "Марица" и за да й покаже нагледно местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите "Струма" и "Хемус", тунела под връх "Шипка", съобщиха от правителствената информационна служба.

"За нас е от изключителна важност, че Европейската комисия демонстрира, включително и публично, подкрепата си за България", заяви премиерът по време на срещата си с еврокомисаря по регионална политика. Комисар Крецу отбеляза, че ЕК и България трябва да работят заедно и комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната ни. "Политическата стабилност е особено важна за нас и е наш дълг да направим всичко по силите си, за да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на България", посочи Крецу.

Екшън план за парите от Европа

Екшън план за действия през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007-2013 г. с цел успешното им и пълноценно приключване са договорили премиерът Бойко Борисов и еврокомисар Корина Крецу. От своя страна вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев е уверил комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми, преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет.

В Брюксел го пазиха като Обама

Българският премиер Бойко Борисов бе охраняван досущ като американския президент Барак Обама. Това стана по време на неговото неколкочасово посещение в белгийската столица Брюксел. Драконовските мерки за сигурност са въведени след кървавия атентат във френската столица Париж. 24-часова охрана е пазила стаята на премиера в хотела, в който той е бил настанен, преди самолетът с българската делегация да кацне на летището. Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова са били качени в бронирани коли, охранявани всеки с по две полицейски коли и по 4 моторизирани униформени. Запознати припомниха, че само при посещенията на особено пазени гости като американския президент Барак Обама трасето от летището към хотела се отцепва. Заради новите мерки за сигурност булевардите в белгийската столица са били отцепени за кратко, докато кортежът с българския премиер премине.

Имаме огромни количества газ

Бойко Борисов, премиер

България има огромни количества природен газ в находищата в блоковете в Черно море. Към 170 - 200 млн. куб. метра газ могат да дойдат от нас. Ако има нова технология, която да опазва околната среда, газовият хъб може да се пълни и с шистов газ "след 10-15 години".
С местен добив от блоковете "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар" ще може да бъде захранен и планираният газов хъб край Варна. Рехабилитацията на V и VI блок може да струва скъпо и да продължи дълго време. Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между Русия и ЕС в тази проблемна ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай