Брюксел иска бързи реформи

Брюксел иска бързи реформи | StandartNews.com

За провеждане на реформи в България настояват от Брюксел. Съветът на ЕС одобрил препоръките на Европейската комисия за преодоляване на дисбалансите в икономиката на България. Това се прави след като в края на февруари ЕК реши да задълбочи процедурата за макроикономически дисбаланси срещу България и още две страни от ЕС. Сред препоръките на ЕС е подобряване на събираемостта на данъците, подобряване на ефективността на разходите в здравеопазването, преразглеждане на ценообразуването на здравните грижи и укрепване на доболничната помощ и първичната медицинска помощ. Заради фалита на КТБ ЕК иска България да направи цялостен преглед на активите на банковия сектор, пенсионните фондове и застрахователите до края на годината, както и да предприеме мерки за подобряване на корпоративното управление във финансовия сектор.

ЕК настоява и за провеждане на реформи на пазара на труда и специално внимание за по-възрастните участници на трудовия пазар, както и безработните младежи, които не са ангажирани с обучение. Брюксел иска и България да въведе прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата и минималните осигуровки.
Сред препоръките е и провеждането на реформа в образованието и подобряване на инвестиционния климат, особено чрез реформа на механизмите за обявяване в несъстоятелност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай