Британското шило на ЕС

Найджъл Фараж е кошмар не само за българи и румънци, а и за еврочиновниците

Британското шило на ЕС | StandartNews.com

През последните 10 дни един британски политик стана скандалноизвестен у нас с изказванията си, че българи и румънци ще залеят Великобритания през 2014 г., когато паднат ограниченията за работа. Без да му мигне окото, лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж обяви, че ако е българин, вече ще си стяга багажа, за да емигрира. Пиперливите му изказвания предизвикаха отворено писмо-отговор на българката Ралица Бехар и дискусията се развихри с пълна сила. Фараж обясни, че не се опитва да демонизира българите и на свой ред прати отворено писмо. Британският политик обаче е кошмар не само за българи и румънци, а и за всеки  еврочиновник, особено ако заема висок пост. Фараж е един от най-върлите противници на Европейския съюз в цяла Европа и не пропуска нито една възможност да критикува ЕС, неговите лидери и всичко, което има някаква връзка с европейската идея.

Найджъл Фараж е противоречива фигура дори сред приближените си. 48-годишният британец напуска редиците на Консервативната партия през 1992 г. заради подписването на Договора от Маастрихт. През 1993 г. е един от създателите на Британската партия на независимостта, която има една-единствена цел - да изкара Великобритания от Европейския съюз.

Въпреки пословичната си омраза към ЕС, или пък точно заради нея, Найджъл Фараж е депутат в Европейския парламент. И то от над  13 години. Той е избран за пръв път през 1999 г. и преизбран през 2004 г. и 2009 г. В момента Фараж е водач на група от 13 представители на партията си в Европарламента и лидер на мултинационалната евроскептична група Европа за свобода и демокрация.  Приятелите му неведнъж са го питали какво прави в ЕС, след като толкова го мрази. Неговият отговор -  трябва да се промени общността отвътре.

Опитите му да постигне тази цел досега не са постигнали голям успех, но пък Фараж съвсем не е останал незабелязан сред евродепутатите. Той е известен с емоционалните си речи пред парламента, изпълнени с критики към ЕС и ръководството му, и персоналните нападки към високопоставени еврочиновници. През ноември 2004 г. подема кампания срещу френската номинация за еврокомисар - Жак Баро. Фараж разкрива, че през 2000 г. Баро е било осъден на 8 месеца условно за злоупотреба с държавни средства, но веднага е амнистиран. Фараж настоява за оставката на Баро, тъй като той не е разкрил тази част от миналото си по време на изслушванията пред парламента. Той си спечелва подкрепата и на социалистите и либералите, но в крайна сметка мнозинството в парламента приема, че Баро не е бил задължен да оповестява тази информация и може да остане в комисията. Той служи като еврокомисар по транспорта до 2008 г. и по правосъдието до 2010 г.

Обект на критиките на Фараж става и самият шеф на ЕК Жозе Мануел Барозу. През 2005 г. Фараж настоява ЕК да разкрие къде са почивали еврокомисарите през лятото.  Комисията отказва, но германският в. "Велт" съобщава, че Барозу е бил на яхтата на гръцки милиардер. Това, както се оказва по-късно, е станало само месец преди комисията да одобри помощ от 10,3 млн. евро от гръцкото правителство за корабния магнат Спиро Лацис. Фараж събира подкрепата на 75 евродепутати, достатъчни за свикване на изслушване на Барозу в парламента с настояване за вот на недоверие. Вотът обаче не минава.

От острия език на Фараж не успява да се спаси и самият принц Чарлз, който през 2008 г. говори пред ЕП и настоява лидерите на ЕС да предприемат мерки срещу глобалното затопляне. Фараж е единственият депутат, който не ръкопляска след речта на принц Чарлз.

Фараж обижда публично президента на ЕС Херман ван Ромпой, като заявява, че има "харизма на мокър парцал и вид на нискоразреден банков чиновник".

За някакво успокоение в ЕС острият език и омразата на Фараж към съюза досега не е довела до сериозни сътресения в общността въпреки неспирните му опити да я разбие и заклейми. Съдейки по коментарите на негови приближени и по фактите досега, Фараж ще продължи да напада, но със съмнителен успех. "Това е част от неговия чар - живее усилено, пие усилено, пуши усилено - такъв е той и затова успява да привлича последователи. Но ако търсите сериозен политик със стратегически мозък, който може да ръководи партия, да я развие и разшири, това не е вашият човек", коментира Ричард Норт, бивш приближен и настоящ критик на Фараж. Фактите подкрепят тези коментари. Партията на независимостта е позната във Великобритания, но на нея не се гледа много сериозно и тя никога не е успявала да влезе в британския парламент. А лидерът й Фараж се е превърнал в нещо като рок звезда със скандална слава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай