Бойко поиска 400 г. затвор за "Червей" (ОБЗОР)

Бойко поиска 400 г. затвор за "Червей" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ще има повдигнати обвинения и то в кратки срокове, каза Сотир Цацаров

"Прокуратурата ще повдигне обвинения и ще каже кой е виновен по скандалната разработка "Червей". Това е един сериозен тест и за прокуратурата, за критериите и за стандартите, които прилагат". Това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов вчера. Той призова съдията, издал разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства с незаконно дълъг срок по разработката "Червей", да бъде разследван. Премиерът директно атакува шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. "Аз гледам, че много ревниво медиите пазят съдията или съдийката - Влади Янева, издала разрешителното. Вярно, шеф на съд е, но след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, това е притеснително. За мен 300 дни да текат мероприятия и да казва, че става въпрос банички дали ще откраднат или некоя туба бензин, стои доста несериозно. Обижда публиката", коментира Борисов. Той сравни скандала по делото "Червей" с процеса срещу заместника му Цветан Цветанов. "Ако на Цветанов са му дали четири години, затова трябва да им дадат по 400 години, което са правили всичките, които са по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Имаме сега с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мене", заяви Борисов и добави, че се надява прокуратурата да бъде безкомпромисна и да се стигне докрай - да повдигне обвинения и да каже кой е виновен. Ще има повдигнати обвинения по аферата "Червей". Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Обвинител номер 1 отказа да потвърди официално, че става дума за шефката на СГС Владимира Янева и не конкретизира други имена, свързани с разработката, но обеща разследването да се движи в кратки срокове. По повод казаното от премиера, че ще има повдигнати обвинения, Цацаров заяви, че не министър-председателят определя това, но предположи, че с думите си Борисов е изразил общото чувство от това, което се случва - че има закононарушения. Според главния прокурор едно от тях е свързано с начина, по който е било образувано оперативно дело "Червей". По думите му една огромна въпросителна остава - как е възможно да се даде разрешение за подслушване на автоматизирана информационна система. Проблемни, според главния прокурор, са и сроковете за прилагане на специалните разузнавателни средства, както и мотивите за тяхното искане. Обвинител номер 1 поясни, че разследването по случая продължава с разпити на всички лица по веригата, от този, който е предложил да започне оперативно дело "Червей", през оперативните работници, заявителите на СРС-та и съдията, който ги е разрешил.

На заседанието на ВСС вчера присъства и шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който бе изслушан във връзка със случая "Червей". От думите му пред висшите магистрати стана ясно, че тъкмо председателят на СГС е съдията, разрешил използването СРС-тата. Рашков уточни, че "Червей" не са били едно и две. Няколко са, за да се натрупа този огромен срок. Един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разрешенията", посочи той. Рашков заяви още, че използването на СРС не е съгласувано с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, тъй като неговият подпис не фигурира под документите. Цялото му изслушване във ВСС обаче продължи при закрити врати, тъй като в материалите се съдържа класифицирана информация.

Бойко и Сергей натискат ЕК за Шенген

"Получихме си урока, който ни даде животът, и това е полезно за страната. Като БСП бяха на власт, ние ги атакувахме, после те нас. И всъщност направихме така, че отстрани хората, като ни слушат, да считат, че не сме готови за Шенген". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Брюксел с президента на ПЕС Сергей Станишев. "И мисля, че е уместно да поставим въпроса за Шенген отново. Всички знаят, че България е изпълнила техническите критерии. Ако съществува тази Берлинска стена Шенген, няма да има общи условия", заяви и Станишев. Двамата разговаряха в Постоянното представителство на България в Брюксел, за да координират общи действия за незабавно поставяне пред европейските лидери на въпроса за приемането на страната ни в Шенген.

Саркози иска да следва Борисов в политиката

Настоящият водач на френската десница Никола Саркози иска да следва политиката на българския премиер Бойко Борисов. Това заявил самият той по време на среща между двамата в Брюксел, съобщи в социалната мрежа Фейсбук евродепутатът Ева Паунова. Според хора, участвали в срещата, най-емоционални били бившият френски президент и настоящ водач на френската десница Никола Саркози и председателят на ЕНП Жозеф Дол. Саркози дори заявил, че Бойко Борисов освен шампион в каратето е и шампион в политиката и че иска да върви по неговия път.

Междувременно стана ясно, че тежко въоръжени служители на спецчастите в белгийската столица бяха обкръжили сградата, където в четвъртък се проведе Европейският съвет по сигурност, научи "Стандарт". Причината е заплаха от най-висока степен.

Проверяват и ДАНС заради бръмбарите

"В момента текат дисциплинарни производства срещу няколко служители от дирекция "Сигурност" в МВР, включително и по отношение на тези, които са поискали СРС. Техният брой е под 10, но както знаете, бившият директор на дирекцията вече не е служител на вътрешното министерство, заема ръководен пост в ДАНС и това затруднява дисциплинарното производство срещу него". Това съобщи МВР шефът Веселин Вучков, след като изслуша във вътрешната комисия доклада на бюрото за контрол на СРС по отношение на разработка "Червей". Документът, който Бойко Рашков представи пред депутатите, ще бъде разсекретен и внесен във ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай