Бойко обеща на емигрантите в Берн: Българите в чужбина със свои депутати

Бойко обеща на емигрантите в Берн:  Българите в чужбина със свои депутати | StandartNews.com

България ще приложи швейцарския модел на дуално обучение. Именно така страната ни може да опита да пребори младежката безработица, която в страната на шоколада е 2,9%. Това стана ясно по време на икономически форум в Цюрих. Лукарски е част от делегацията на премиера Бойко Борисов в Швейцария.

Българите в чужбина ще имат свои депутати на следващия парламентарен вот. Обещанието за избирателен район на емигрантите даде премиерът Бойко Борисов на среща с нашенци в Швейцария вчера. Българите зад граница трябва да имат представителство в Народното събрание, е мнението на министър-председателят. В неделя вечерта в Берн премиерът прие писмено предложение от нашите сънародници. Той обеща спешна среща на автора на идеята Димитър Иванов с парламентарната група на ГЕРБ.

България и Швейцария ще подпишат съвместно споразумение за полицейско сътрудничество. Това пък стана ясно след среща на Борисов с федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Конфедерация Швейцария Симонета Сомаруга. Двамата обсъдиха миграционната политика, кризата с бежанците, както и присъединяването на България към Шенгенското пространство. "Отдавна имаме подкрепата на Швейцария за Шенген", отбеляза премиерът Борисов. Той посочи, че в момента основен проблем не само за страната ни, но и за Европа е бежанската вълна. "Полагаме огромни усилия, харчим огромни средства, натоварваме полицията с ангажименти, виждате едва вече издържат хората. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждения, нови бежански лагери", каза Борисов по време на срещата. Премиерът отново подчерта, че страната ни пази отлично външната граница на ЕС, въпреки че понася много щети от проблема с бежанците. От своя страна Сомаруга изрази положителното си впечатление от предприетите мерки за охрана на границата, както и от борбата на българската държава с контрабандата и увеличените приходи в бюджета. "По българо-швейцарската програма за сътрудничество разполагаме със 76 млн. франка. Имаме добро партньорство и реализираме различни съвместни проекти. В същото време те имат редица проблеми и въпроси, по които ние бихме могли да окажем подкрепа и провеждащият се бизнес форум ще даде по-голям тласък във взаимоотношенията ни", посочи премиерът. По късно през деня Борисов се срещна и с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания Йохан Шнайдер-Аман. Премиерът похвали страната ни, че заради политическата стабилност се привличат все повече инвестиции у нас. Борисов отбеляза пред домакина си и ръста на икономиката ни от над 2% за тази година. "Събрали сме в хазната 2 млрд. лева повече спрямо миналата година", допълни още Борисов. По думите му, това се дължи на затегнатата работа на контролните органи, което увеличава приходите от акцизи, данъци и борбата с контрабандата. Премиерът посочи, че контролните кантари по границите измерват 17 пъти повече преминали стоки, а с 60% се увеличават и приходите от акцизите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай