Бойко иска: Евронаблюдатели за Темида (ОБЗОР)

Бойко иска: Евронаблюдатели за Темида (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиери от ЕНП ни дават за пример как си пазим границите

Рамо от Брюксел за съдебната реформа у нас поиска Бойко Борисов. Става въпрос за експерти от ЕС, които да пристигнат у нас. "Бихме искали да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че тя е в правилната посока. Това не е обидно за държавата", заяви Борисов пред журналисти в Брюксел след разговор с Ангела Меркел. "Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти", мотивира се Борисов. Той уточни, че това е инициатива, която току-що му е дошла наум. "Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия", допълни Борисов.

Предлагат да влезем в Шенген като награда

Премиери от ЕНП предлагат България да бъде приета в Шенген като награда за начина, по който охранява своите граници. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който вчера се видя с колегите си от Европейската народна партия на традиционната среща преди началото на последния за годината Европейски съвет. Една от основните теми на форума се очакваше да бъде именно бежанската криза и отговорът на Европа. Борисов благодари на всички свои колеги от ЕНП, които са дали България за пример за добро управление на границите. Неотдавна Борисов заведе британския си колега Дейвид Камерън на браздата с Турция и той ни похвали за охраната на границата. Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген. Това пък заяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, който прекъсна за момент брифинга на българския премиер, за да го поздрави и да изрази подкрепата си. Самият Борисов изрази категоричната подкрепа на България за идеята на ЕК за обособяването на общоевропейска гранична агенция.

България се справя сама с охраната на границите, ако има финансова помощ, не бихме отказали. Нека всички се стегнат сами да се оправят, а ако не могат - другите да им помогнат. Така премиерът коментира предложената от ЕК възможност екипи на общоевропейската агенция да предприемат намеса в погранични райони на ЕС дори и без да са били викани от съответните национални власти в случай на криза.

Премиерът заяви, че е категорично против идеята държавите, които приемат малко или отказват да приемат мигранти, да получават ограничени еврофондове. Не сме поставяли никога въпроса за стотиците милиони, които харчим за охраната на шенгенската граница, това е наш дълг към всички останали. Тази тема, по този начин повдигната, може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери, коментира Борисов. Как си пазим границите той е обяснил и на германския канцлер Ангела Меркел, с която се видя днес. Двамата са обсъдили също така развитието на проекта за газов хъб "Балкан", по който преди седмица българското правителство и ЕК постигнаха договореност за създаване на съвместна работна група в подкрепа на реализацията му. По повод изявлението на руския президент за газопровода "Южен поток" и България, Борисов посочи, че Владимир Путин е наясно, че спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет. С Меркел Борисов е обсъдил финансово-икономическото състояние в България, както и напредъка в съдебната реформа. "Информирах я за съдебната реформа, за промяната в конституцията, за това, че това са първите стъпки, че сега ще предложим нов правосъден министър. Дай, Боже, утре (днес - бел.ред.) да бъде ратифициран и от парламента", каза Борисов.

"Бихме искали да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че реформата е в правилната посока. Това не е обидно за държавата", каза още премиерът.

Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти. Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия, предложи Борисов.

Това е инициатива, която току-що ми дойде наум, отговори той, попитан дали представя нова идея. По-рано той коментира, че се полагат огромни усилия във всички сфери, за да може в страната да има стабилност. "Ще си дам здравето, и си го давам, за тази стабилност и да може България, в този размирен свят, да бъде стабилна. Дойдоха лидерите от Турция, Великобритания, Германия, Бавария, да кажат, че се справяме добре, да ни дадат за пример. Полагаме огромни усилия във всички сфери", каза той и допълни: "Моята добрина, толерантност и желание за стабилност си имат все пак някакви граници, в рамките на нормалното".

"Казах, че ще стоя, докато съм поел ангажимент към Реформаторския блок и ГЕРБ. Радан Кънев беше този, който държеше да се знае под клетва, че ще изкараме четири години и няма да разбутам аз правителството. Всички ме подозираха, че аз ще търся предсрочни избори, за да си направим по-голямо мнозинство в парламента и да отидем едновременно към президентски избори", посочи Борисов по повод политическата обстановка у нас. Попитан за коментар на изявленията на председателя на ДПС Лютви Местан за предсрочни избори догодина, премиерът посочи: "Не коментирам другите лидери. Ако искат, можем да си премерим силите пак. Това са допълнително 40-50 милиона лева за избори, допълнително напрежение в държавата. Във всички случаи това намалява инвестициите, служебно правителство трайно дестабилизира страната", отбеляза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай