Бойко Борисов: Не трябва ние да спъваме Гърция

Бойко Борисов: Не трябва ние да спъваме Гърция | StandartNews.com

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви на днешното заседание в парламента, че България не трябва да се превръща в единствената страна в Европа, която да провали своя съсед.

"Като съседи на Гърция, да останем единствената страна в Европа, която да провали своя съсед, не би било нито европейско, може би балканско. Но моля за вашето разбиране, при тези направени специално за България гаранции, да покажем за кой ли пореден път своето добросъседство. Нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които изпратиха към нас в своите политически популистки оценки и вече ясно за всички, обричащи Гърция на тежка криза", каза Борисов.

"Популизмът там се провали с гръм и трясък. Условията, които прие Ципрас, са по-тежки от условията, която бяха при Самарас. Арогантното им поведение доведе до най-тежките прилагани към държава на практика изисквания, които досега са правени", продължи той.

"Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, колко по-европейски сме станали, да не ги спъваме, защото без нашия глас този пакет не може да се задейства и ще има лавина от проблеми, които в последствие в Гърция ще се появяват към България и това би трайно влошило нашите добросъседски отношения", добави премиерът.

"Когато на гръцкия народ му обяснят, че няма да получи парите си заради това, че България ги е спънала или спряла, това за дълги години ще нанесе трайни поражения. Нека отново ние бъдем добрите и да покажем, че винаги сме били един толерантен народ. Още повече благодаря на Европейската комися, че разбра, че всички сме огорчени от тяхното поведение, но според мен сега трябва да покажем, при положение, че няма от българските пенсионери и от бюджета да даваме пари, можем да си го позволим като толерантното отношение и ще благодаря, ако ни подкрепяте в тази сфера", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай