Бой с оставки в СДС (обновена)

Кабаиванов изгони трима, Гяуров му поиска главата

Бой с оставки в СДС (обновена) | StandartNews.com

София. Кризата сред сините ескалира. Малко преди началото на заседанието на Националния съвет на СДС Димо Гяуров поиска главата на синия лидер Емил Кабаиванов.

Управляващите прехвърлиха скандала с Марковска върху гърба на СДС, изходът от ситуацията е само един – оставка на председателя и на ръководството, заяви той по БНТ.

Единственият народен представител, който присъства на сбирката в парк-хотел "Москва" - Михаил Михайлов, също обясни, че ще настоява за оставки. Той поиска главите на трима човека от ръководството - Емил Кабаиванов, шефа на предизборния щаб Борис Марков и главния секретар Константин Арабаджиев. Част от присъстващите членове на НС са го освиркали.

По-рано днес по ТВ7 Емил Кабаиванов заяви, че отлъчени от СДС ще бъдат бившия председател Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. За момента подобна мярка не е предвидена за друг бивш председател - Надежда Михайлова. Тя има работа в Европарламента, каза Кабаиванов. Според него тримата депутати не защитават интересите на СДС.

Иван Костов и ДСБ бяха твърдо срещу Петър Стоянов, против беше и БСП, между Костов и БСП винаги е имало връзка, каза Кабаиванов. Според него Командира и червените си подават топката, а СДС вече е избрал нов път.

Така слагаме точка на договорките, отсече Кабаиванов. Той обаче не изключи формирането на обща коалиция с ГЕРБ след изборите. В интервю за "Стандарт" същата теза лансира и вицепремиерът Симеон Дянков.

България се нуждае от дясно управление, от глътка въздух за икономиката и ръст на жизнения стандарт без недъзите на сегашното управление, коментира Кабаиванов.

Преди днешното заседание на сините Румен Христов бе на мнение, че ще има санкции за народните представители, но все още не знае какви ще са те. Според него депутатите работели срещу интересите на СДС и точно заради тях нямали достойна кандидатура за Конституционния съд.

Възможно е да останем без кандидат, ако не намерим друго достойно име, категоричен бе Румен Христов. По думите му СДС била опозиционна партия и нямала нито един присъстващ във властта. Иван Сотиров пък от софийската организация скочи, че депутатите обслужват интересите на Костов и БСП. Той допълни, че Мартин Димитров сам се бил назначил за водач на листа, а Димо Гяуров бил спуснат. И двамата работели срещу решенията на ръководството.

Кризата в синята партия се задълбочи, след като премиерът Бойко Борисов поиска СДС да излъчи кандидат за конституционен съдия на мястото на Марковска. Кабаиванов номинира официално Петър Стоянов. Депутатите от Синята коалиция обаче скочиха срещу бившия президент. Той пък се оттегли от надпреварата преди да е влязъл в нея.

Номинацията на Петър Стоянов изобщо не засяга личността му, става дума за това, че управляващите повикаха Кабаиванов, посочиха му кандидатура и му възложиха да я издигне, обясни Гяуров. Заради скандала обаче Кабаиванов заяви, че ще стигне и до изключване на партийни членове.

След този развой в неделя Бойко Борисов каза, че ще приеме номинация за нов конституционен съдия и от ДСБ. Оттам обаче в понеделник наобяд отказаха да посочат номинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай