Борисов: Не съм виновен за Чакъра

Борисов: Не съм виновен за Чакъра | StandartNews.com

София. Премиерът Бойко Борисов не се чувства отговорен за осъдителната присъда срещу България от Европейския съд в Страсбург по делото „Чакъра”.

Във вторник стана ясно, че Европейският съд осъди страната ни заради полицейска акция отпреди девет години. При нея къщата на Tодор Тодоров - Чакъра бе обстрелвана с гранатомет от полицията, а самият той загина. Според Страсбург акцията е лишила Тодоров от правото му на живот, което е регламентирано в член втори от Конвенцията за правата на човека.

„Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи”, коментира Борисов.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско през декември 2003 г., след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде, а в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети. Борисов отиде лично на мястото и нареди на подчинените си да обстрелват къщата с гранатомет.

Българското разследване по случая установи, че Тодоров се е самоубил с ръчна граната, а не е загинал от полицейския обстрел. Тази теза е потвърдена и от военния съд.

„Първо, той се самоуби. Много добре знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с „Калашник” срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”, заяви Борисов. Попитан чувства ли се отговорен, той заяви: „Не”.

В решението си Европейският съд нареди на България да изплати на семейството на Чакъра 50 000 евро обезщетение и малко над 4000 евро адвокатски хонорари.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай