Четвъртък,

Борисов на среща с иранския парламентарен шеф

От: Администратор -
1539
Борисов на среща с иранския парламентарен шеф
A
A
A

По време на срещата ни с председателя на парламента на Иран домакините отново потвърдиха желанието си да развиваме двустранните отношения помежду си в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и културата.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си в социалните мрежи. Днес визитата му в Иран продължава, като част от българската делегация са и шестима министри. 

"Иран може да помогне за енергийната сигурност на Европа и се радвам, че в Техеран започват да възприемат България като врата за търговията и сътрудничеството си с ЕС. От името на председателя на българския парламент Цецка Цачева предадох покана към г-н Лариджани да посети нашата страна при първа възможност", отбеляза още Борисов.

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. Това заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според премиера, съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави предвид факта, че страната ни е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век. Борисов припомни, че в определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. щ. д., докато сега той е около 150-160 млн. щ. д. годишно. „Нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново. Вчерашните разговори, които имах и с д-р Роухани, и с д-р Джахангири бяха изключително полезни за нас, а надявам се – и за иранската страна. Включително с министрите обсъдихме конкретни проекти, които могат да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения.

Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти", посочи премиерът Борисов. Важна роля в засилването на икономическите контакти между двете страни има парламентарното сътрудничество, което в последните години също се развива активно, каза министър-председателят. Той отправи покана от името на председателя на българския парламент Цецка Цачева за посещение на д-р Лариджани в България. Според председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията.

Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа", посочи д-р Лариджани. Той потвърди желанието на страната си за задълбочаване на отношенията с България в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и културата. В разговора между Борисов и Лариджани бе отбелязано, че България е пример за толерантност между различните религии. Премиерът посочи, че българският народ е миролюбив и християни и мюсюлмани у нас живеят заедно и напълно равноправно участват в политическия и социалния живот.

Повече за визитата в Иран и резултатите от нея четете ТУК!


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички