Борисов: Държим на искрените отношения с Македония

Борисов: Държим на искрените отношения с Македония | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Република Македония Георге Иванов, който е на посещение в България за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на разговора премиерът Борисов изрази загриженост относно ситуацията в съседна Република Македония. „Като добър приятел на Република Македония, България държи на искрените отношения между двете държави, което означава открито да бъдат споделяни притесненията. Смятаме, че изходът от ситуацията може да дойде само чрез диалог между всички политически партии и осъществяване на необходимите реформи в интерес на всички граждани и спазване на постигнатите договорености", заяви министър-председателят.

Премиерът Борисов и президентът Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите по двустранния договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония.

Двамата обсъдиха редица теми, сред които мигрантската криза, Близкия изток, интеграцията на Западните Балкани.
Министър-председателят изрази и последователната позиция на страната ни, която продължава да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

„Убедени сме, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО", посочи премиерът Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай