Борисов: Бедни сме, но даваме за бежанците в Турция

Борисов: Бедни сме, но даваме за бежанците в Турция | StandartNews.com

България се справя с бежанската криза много по-добре от други страни и се отнася изключително хуманно към мигрантите. Това увери  премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с директора на Европол Роб Уейнрайт. Шефът на Европейската полицейска служба бе на посещение у нас по покана на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Министър-председателят ни не се съгласи с критиките на международни организации за нехуманно отношение на страната ни към бежанците. "Кое е нехуманно - че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност ли?", попита Борисов. Той посочи, че има държави, в които като отидат бежанците и официално властите им вземат всичко. "Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички. Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха ги хората, даде ги правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас", обясни премиерът. Според него страната ни се справя добре с бежанския проблем и дори сме първи заради твърда, законна и хуманна политика. "Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност", отбеляза Борисов.

"България се справя добре - взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор", увери още веднъж премиерът.

И поиска да разбере - "хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция?". "Справяме се много по-добре от другите", заключи Борисов. Той обаче раздели на два отделни проблема миграционната криза и тероризма. "Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните, да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни", отбеляза министър-председателят.

Изпращаме двама наши офицери в Европол

Страната ни ще изпрати двама български офицери, които ще заемат ръководни роли в двата центъра на Европол - по тероризъм и по трафик на хора. Новината обяви премиерът Бойко Борисов след разговор с шефа на Европол Роб Уейнрайт. Министър-председателят обясни, че тези две ключови места ни се полагат заради добрата ни работа по задържане на каналджии. "Никой друг не е задържал над 200 каналджии", се похвали Борисов.

България пази добре границите на ЕС

България пази добре границите си и тези на ЕС. Това уверение даде днес премиерът Бойко Борисов на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която е на посещение у нас. Министър-председателят гарантира още, че регистрираме по специален ред всички пристигащи и страната ни проявява хуманност към хората, които търсят убежище. "От първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС", заяви Борисов.

И призова за подкрепа към всички държави, които имат по-големи отговорности за това заради географското си разположение. Борисов и Грабар-Китарович обсъдиха и двустранните ни отношения с Хърватия, енергийната сигурност, транспортната свързаност и регионалното сътрудничество. Междувременно сръбското издание на "Нюзуик" публикува материал, според който в близките дни в България и Хърватия са планирани терористични атентати, а участниците в тях минавали свободно през териториите на двете държави.

Публикацията учуди Борисов, който попита кое от нея е проверено и заслужава коментар. "Една жена в трамвая каза..."- това ме питате, и аз трябва да кажа казала ли го е. Недейте по тези теми толкова шумете. Онези хора оттатък гледат телевизия. Когато им се дадат достатъчно основания от някой като мене или друг колега, променят плановете си. Сръбски вестник писал някъде, че по някакви тайни служби казали, че през България преминавали терористи", заяви премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай