Борисов: България е незаобиколима при транзита на газ (ОБЗОР)

Борисов: България е незаобиколима при транзита на газ (ОБЗОР) | StandartNews.com

На думи всеки е много силен, ние в делата сме силни", заяви премиерът

България вече е незаобиколима страна при транзита на газ. В това е убеден премиерът Бойко Борисов, който вчера преряза лентата на модернизираната компресорна станция в Петрич. На рождения си ден министър-председателят уважи събитието, което събра и вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова, депутати, шефа на КЕВР Иван Иванов.

Станция "Петрич" е четвъртата обновена от октомври 2015 г. до сега, за което страната ни е платила 220 млн. лв. Целта е сигурност на доставките на природен газ и е стъпка напред към диверсификацията на източниците и маршрутите.

"При тази инфраструктура, която изградихме, с тези компресорни станции, с тези капацитети и възможности, никой няма полза да заобиколи България повече. Всеки друг маршрут е десетки млрд. евро, долари, рубли", увери премиерът. Той отчете, че с модернизацията на газопреносната ни мрежа правителството си е "написало домашното" и е направило това, което трябва. "Сега чакаме европейският газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя за региона газ", напомни Борисов. И уточни - "не сме против никого, но сме си открили възможности да не бъдем заобикаляни, принуждавани и да създадем конкуренция между доставчиците".

"Аз съм практик човек и ей там се намират двата крана, които гарантират, че повече България не може да остава на студено зимно време", показа съоръжението премиерът. Той изчисли още, че с по-модерната мрежа "Булгартрансгаз" ще има наполовина по-малко разходи и така инвестицията ще се "избие" за 2-3 години. "Това, което десетилетия говорим за диверсификация, ние го правим. На думи всеки е много силен, ние сме в делата силни. Инвестирали сме си пари, направи ли сме си газопреносната система", се похвали още Борисов. И обобщи - "това е една голяма инвестиция, която сме я направили в бъдещето".

Играчът на ГЕРБ за "Дондуков" 2 ще е ясен септември. Това отсече за пореден път премиерът Бойко Борисов. На въпрос какъв трябва да е профилът на новия държавен глава Борисов се постави на мястото на журналистите и се зачуди - "А тогава септември какво ще ме питате?".

След 57 пъти ЧРД вече ти е безразлично

"Като ти се случи нещо 57 пъти, вече ти е безразлично. Така се чувствам. Това е един работен ден", призна премиерът Бойко Борисов по отношение на това как се чувства на 57 години и какво за него е празникът му. През целия празничен ден министър-председателят получаваше най-различни пожелания на профила си в социалната мрежа. Потребителите използваха публикацията му с информация от откриването на модернизираната компресорна мрежа в Петрич, за да напишат личните си пожелания към него, като повечето не пропуснаха и признанието - "обичаме ви".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай