Борисов: Винаги съм бил за силна и обединена Европа

"През март месец Съветът на Европа вероятно ще разгледа приемането на България в Шенген по въздух. На 100% владея положението в ГЕРБ, нямам такова желание за улицата – това е емокрацията", коментира министър-председателят

Борисов: Винаги съм бил за силна и обединена Европа | StandartNews.com

Аз съм винаги за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, които се пораждат в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. 

По думите му темата „Миграция“ е тежката разделителна линия за европейските лидери в момента. 

„Именно преразпределението на мигранти, релокацията, вторичното движение. Съответно държавите на първа линия настояваме стриктно да се спазват правилата. Не случайно България е единствената, която се дава за пример. Защото България, освен съоръженията, които направи, инвестира и в техника, и в кораби. Благодарих на Европейския съюз за парите, които ни отпуснаха за нова техника“, отбеляза Борисов. 

„В това отношение мисля, че сме пример“, допълни той, като уточни, че е помолил председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да направи справка за следващия Съвет, показваща по колко трафиканти е задържала и осъдила всяка една от държавите. 

„Ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справим с миграционния поток и, че споразумението с Турция работи“, заяви премиерът. 

По отношение на приемането на страната ни в Шенгенското пространство той коментира: 

„Темата „Шенген“ се обсъждаше и сега. Шенген вече не съществува във вида, в който го познавахме, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол. Март месец на Съвет най-вероятно ще се гледа тази точка за Шенген по въздух. ЕП и ЕК са категорични. Защо само въздух и вода, защото винаги съм казвал, че много от държавите ги е страх, че при друго правителство или може да не се справяме така добре и да нямаме толкова добра външна политика“, допълни още Борисов.

 

На 100% владея положението в ГЕРБ, нямам такова желание за улицата – това е демокрацията, каза още Борисов. 

Премиерът възрази на въпрос на водещия, че преди 10 години е бил избран с протестен вот. Той припомни поста му на главен секретар, на кмет на София и хората са знаели какво върши. 

„Не мога да се съглася, че протестен вот ме е избрал. Точно обратното - много ясно беше за хората за кого гласуват”, обясни той. 

„Протестира се, в цяла Европа, в цял свят. Протестът е демократична форма, за да изразиш несъгласие, мнение или желание. Колкото и в началото да ме опонираха и да казват, че се съгласявам с всички протестиращи – на базата на диалога изпълнихме всички искания, те бяха справедливи и след това нещата се успокояваха. Така разбирам протеста – ако нещо не сме видели, не ни е било приоритет, а хората настояват да се случи няма нищо лошо да се преразгледа и да се помогне”, коментира той. 

„Думата „владея” не отговаря на моите разбирания за политика. Нито имаме желание да владеем улицата, това е демокрацията. Нито партньорите си и нямам претенция върху която и да е от трите партии. Демокрацията е форма, в която разумният компромис след избори дава коалиционно управление. На 100% владея положението в ГЕРБ”, каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай