Борисов в САЩ - какво предстои днес

Очаква се премиерът Борисов и президентът Тръмп да обсъдят стратегическото партньорство между двете страни

Борисов в САЩ - какво предстои днес | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Сътрудничество в отбраната и сигурността, енергийна диверсификация, чуждо влияние у нас и сигурността на Черно море са темите, които се очаква да доминират разговорите.

Официалното посещение на Борисов започва с церемония по поднасяне на венец на мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън. След това българският премиер ще се срещне с вицепрезидента на Национални демократически институт Шари Браян и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

В 21 ч. българско време /2 часа местно/ е планирано Бойко Борисов да пристигне в Белия дом, където първо ще има разговори на 4 очи с президента Тръмп в Овалния кабинет. Следва разширена среща на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Пред Тръмп премиерът ще потвърди ангажиментите на страната ни към срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014-та за постигане на бюджет за отбрана от 2% от БВП на страните-членки на Алианса – едно от основните искания на американския президент Доналд Тръмп към съюзниците от Европа. България вече отделя 3% от БВП за отбрана.

От пресслужбата на българското правителство отбелязват, че договорите за американските изтребители Ф-16 ще донесат икономическо развитие на България.

В сферата на енергетиката ще се обсъжда внос на втечнен газ, а премиерът смята да изтъкне ползите от проектите Балкански поток, газоразпределителния център Балкан, междусистемната газова връзка Гърция – България.

Търговията и сътрудничеството в науката и образованието също ще са обект на разговори в Белия дом. От Белия дом обявиха, че на срещата ще се обсъжда и сигурността на Черно море.

В разговор с журналисти в самолета Бойко Борисов заяви, че остава с непроменена позиция по отношение на милитаризацията на Черно море.

След това българската делегация ще има срещи в Американската търговска камара с представители на 15 компании, които са проявили интерес към страната ни, сред тях са гигантите Гугъл, Ей Ти енд  Ти, Майкрософт, Дженеръл Да

Борисов и Тръмп ще застанат рамо до рамо в емблематичната Розова градина на Белия дом – място, откъдето не един и двама американски президенти са отправяли важни послания към света. Така България ще попадне под прожекторите на световното внимание, точно както се случва и с всеки друг лидер срещнал се с американски президент.

Това не е първата среща на Тръмп с лидер на страна от Централна и Източна Европа. Той прие вече лидерите на Вишеградската четворка, на Балтийските държави и на Румъния.

Изявление на американския президент не е предвидено след разговорите на 4 очи, а дори и да имаше Доналд Тръмп ще се наложи да отговаря на въпроси от вътрешен интерес. Последните месеци той непрекъснато е в позиция да атакува, заради разследването по процедурата за импийчмънт в долната камара на Конгреса. Във фокуса е Украйна и въпросът дали президентът е използвал позицията си, за да дискредитира един от кандидатите за президентска номинация на демократите – Джо Байдън.

Именно в деня на срещата между Тръмп и Борисов се очаква ключово съдебно решение, което може да осигури необходимото оправдание на бившия съветник по национална сигурност Джон Болтън да даде показания пред Конгреса. Болтън отказваше да се яви пред конгресмените, освен ако не бъде задължен от съда.

В миналото Болтън се е изказвал против Руди Джулиани – личния адвокат на Доналд Тръмп, който според свидетелствата е водел сенчеста външна политика в Украйна.

„Болтън смята Джулиани за „ръчна граната, която може да взриви всички.“, казва водещият разследването за импийчмънт Адам Шиф – председател на разузнавателната комисия към Долната камара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай