Борисов с отрицателен PCR. Заев на крака при него

Скопие с над 10 000 негативни публикации срещу България

Борисов с отрицателен PCR. Заев на крака при него | StandartNews.com

Втори отрицателен PCR тест за коронавирус има от вчера премиерът Бойко Борисов, който в края на октомври обяви, че е дал положителна проба за заразата. Това му позволява днес да приеме Зоран Заев. Той идва в София за инициатината Берлински процес за Запазните Балкани, но и за среща на четири очи с Борисов. Двамата ще се опитат да изгладят противоречията, след като България удари първа спирачка на Северна Македония за членството й в ЕС. Причините са, че съседите не отстъпват по историческите въпроси, твърдят, че Гоце Делчев не е българин и упорстват за македонско малцинство у нас.  

"Днешната среща няма нищо общо с разширяването - няма да се обсъжда преговорна рамка или да се взимат решения. Бяха планирани тези срещи - вчера беше тази на министрите, днес е най-важната - тази на премиерите. Отделен разговор, в който да се фокусираме върху преговорната рамка, с министъра не съм имала", коментира пред БНТ външният министър Екатерина Захариева, който съобщи за отрицателния тест на Борисов. Вчера тя подчерта, че ако договорът за добросъседство с Република Северна Македония се изпълнява и не се заобикаля, то има всички гаранции да се решат отворените въпроси. Според македонския ѝ колега договорът е отлична рамка за преодоляване на различията. Двамата участваха в срещата на външните министри в рамките на съвместното председателство между София и Скопие на Берлинския процес. По време на разговорите външният министър на Германия заяви, че интересите на България трябва да бъдат защитени.

Захариева е категорична, че сега добросъседството и солидарността са по-необходими отвсякога, особено когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус. Диплочмат № 1 заяви още, че страната ни ще продължи да подкрепя държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС, но и те трябва да поемат своята отговорност. И допълни, че не е добре в съюза да бъдат привнесени проблеми отвън. Захариева вярва, че договорът за добросъседство с Република Северна Македония съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси. Но констатира със съжаление:  „Само в последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, имаше над 10 000, меко казано, негативни публикации, аз по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога само да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от държавите, които ще продължават да поддържат страните от Западните Балкани, в това число и Република Северна Македония към пътя, по който е тръгнала.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай