Борисов: С лодки ли ще разнасят машините до Америка?

Опонентите ни не искат правителство, а Радев да управлява месеци наред

Борисов: С лодки ли ще разнасят машините до Америка? | StandartNews.com

 

„Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия. Още повече, че ги проведохме под острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казаха, че изборите са честни и добре проведени“. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

„Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Повече от 1 месец мина, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само за да обслужи кандидат-президента Радев. Неслучайно се хванаха не с Щаб, как да се борят с пандемията. Не случайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха думичка отпред, че ще има при редовни парламентарни избори мажоритарен вот. Това означава, че следващото правителство трябва да има пълен мандат“, допълни той.

Според Борисов ще е трудно правителство да изкара пълния си мандат при настоящите взаимоотношения на политическите субекти в България.

„И тук хвърлиха прах в очите на хората, че някога би имало. Ние предложихме и имаме гласовете да веднага. Сега да се приеме“, подчерта премиерът в оставка.

Той коментира и промените в Изборния кодекс, касаещи ЦИК, като посочи: „Само да напомня, ние само подкрепихме председателя на ЦИК. В тази ЦИК по време на изборите ГЕРБ беше малцинство, защото там бяха представители на БСП, ДПС, „Да, България“, защото им дойде много добре да се възползват от възможността, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК, защото ние като демократи вкарахме и тези партии, които имат евродепутати.

Борисов се поинтересува защо е отпаднало и предложението за намаление на партийната субсидия на 1 лев на действителен глас. „Нали това им беше предизборната програма?“, попита той.

"Има една още по-смутаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш при възможност, какво означава видео наблюдения при възможност? По какъв критерии ще го определят?", попита Борисов.

“Кога ще направят обществените поръчки, къде отиват сигналите, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес.

Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги достаят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава...", продължи той.

Партиите се държат безотговорно, няма да има и следващо правителство, категоричен е Борисов. „Поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев месеци наред и това е целта. Те не смятаха да правят правителство. Те избягаха от отговорност. Те харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно“, твърди Борисов.

Борисов напомни, че тази година предстоят и избори за държавен глава.

„Веднага след следващите парламентарни избори, отново вадим парите от бюджета и започваме да плащаме за президентските избори. Бедна държава със стоици милиони за избори през 2 месеца, не го разбирам това. Не считам, че това е отговорността“, подчерта премиерът в оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай