Цецка Цачева подава оставка (ОБНОВЯВА СЕ)

На този етап все още не е ясно какво ще предприеме премиерът

Цецка Цачева подава оставка (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея апартамент на по-ниски цени в столичния квартал "Изток", съобщи bTV. 

Цачева е провела разговор с премиера Бойко Борисов и сама е изявила желание да напусне правителството.

Срещата между двамата се състоя сутринта в събота в премиерския кабинет. Самата Цачева ще обяви оставката си по-късно през деня.

Цачева е решила да си тръгне от кабинета заради скандала, в който се набъркаха политици от ГЕРБ, пазарували апартаменти от фирма "Артекс" на неколкократно по-ниски цени.

Самата Цачева вчера обяви, че е поискала да бъде проверена сключената от нея сделка от прокуратурата и КПКОНПИ, които вече започнаха проверки на купените апартаменти от нея, от Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и зам.-министърката на спорта Ваня Колева.

Припомняме, че Бойко Борисов се закани да провери за случая с апартаментите и всеки да понесе последствия. "Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, да се бори с корупцията на комунистите вече столетия. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова поражения, многократно, колкото нито една друга партия в историята на България. Естествено сега ударите върху ГЕРБ да са страховити", каза премиерът.

"Оставката винаги е индивидуален акт. Надявам се, че госпожа Цачева знае какво прави. Какви ще са аргументите за оставката, които ще изтъкне Цачева, не е толкова важно. По важно е какви аргументи ще изтъкне партия ГЕРБ. Дали ще има други оставки, предстои да разберем", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета. И то в посока правителството да заработи много по-ефективно по дневния ред на хората- доходи, здравеопазване, образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност – проблеми, които вълнуват българите ежедневно”. Така зам.-председателят на НС и лидер на партия ВОЛЯ Веселин Марешки коментира новината от тази сутрин, че след разговор с министър-председателя, Цачева е подала оставка от поста си в правителството.

Подкрепяме моралния акт на Цецка Цачева. Това каза народният представител от ВМРО и заместник-председател на партията Юлиан Ангелов пред журналисти във връзка с оставката на министър Цецка Цачева. Според него така трябва да се работи в българската политика. „Това е личен избор. Това е морална постъпка. Подкрепям подобна постъпка. Нормално е, когато има конкретни обвинения към теб, като човек, който представляваш изпълнителната власт, да предприемеш подобно действие“, заяви още Ангелов. Доколко ще бъде приета нейната оставка, той заяви, че не може да гарантира.  

За момента управляващата коалиция е стабилна, нямаме претенции за министър на правосъдието, който да заеме мястото на Цецка Цачева. Това каза народният представител от ВМРО и заместник-председател на партията Юлиан Ангелов пред журналисти във връзка с оставката на министър Цецка Цачева. Ангелов посочи, че има ясна програма и нямат желание да имат министър на правосъдието.

„Има си министър-председател, той ще си направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера“, заяви Анеглов. Той изрази надежда институциите да направят обективни проверки по всички случаи. Ако всичко е изрядно и законово, да го съобщят, ако има нарушения и заобикаляне на закона, съответно хората, които са го направили да понесат своите санкции. Според него Цецка Цачева е добър специалист и добър български политик. На въпрос дали не е прибързана стъпка, Ангелов посочи, че така е счела. „Това, което е направила, е правилно. Мога само да я адмирирам“, обясни още Ангелов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай