Борисов и Петков с историческо решение за "Лукойл"

Искаме Шенген не само по въздух, категорични са двамата лидери

Борисов и Петков с историческо решение за "Лукойл" | StandartNews.com

Взехме решение да има пълна прозрачност за потенциален купувач на "Лукойл". Това е стратегически обект за България. Няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Това обяви съпреседателят на ПП Кирил Петков, които излезе заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този актив, подчерта Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е председател и на Комисията по външна политика, посочи, че ще бъде вкаран текст за стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.

Взехме още едно решение - газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи, каза още Петков. Така таксата от 20 лева на мегаватчас за пренос на руски газ през България се спира. Срещу нея имаше крайно остри реакции от страна на Унгария и Сърбия.

По темата за приемането на България в Шенген, Борисов заяви, че сме "доста, доста близко до Шенген".

"Ние комуникирахме с ЕК от няколко седмици по тази тема. Европа е само силна, само когато работим заедно. Такъв подход трябва да изработен на общоевропейско ниво, така че тази дискусия се води от няколко седмици", посочи още той.

"Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", посочи Борисов.

"Винаги сме искали да бъдем присъединени по суша към Шенген. Европейският подход означава всичко да се договори като пакет", допълни още лидерът на ГЕРБ.

"В София започнахме с девиза "Генерална промяна". После дойде "Продължаваме промяната". Сега ние пак ще се променяме. Като сме допуснали грешка, трябва да се променим, за да стане нещо по-добро. Когато за тези 18 години структурите станат реална администрация, няма партийна организация. Затова и сложихме 80% млади хора", каза Борисов за днешното решение да обнови основно структурите в на ГЕРБ в столицата.

На въпрос защо Кирил Петков не само, че не успя да изчегърта Борисов, а и сега са рамо до рамо, Борисов каза: "Защото съм едър и не можаха. Дайте да говорим за важните теми по европейските въпроси. Имаме пълното право да искаме влизане на Шенген не само по въздух."

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
emmi49
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може------ https://tyny.to/sunex

Откажи