Борисов: Докладът на ЕК върви с най-щедрия бюджет

Премиерът коментира тази и други актуални теми преди началото на заседанието на МС

Борисов: Докладът на ЕК върви с най-щедрия бюджет | StandartNews.com

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира с най-щедрия към всички съсловия в историята на България бюджет. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Той изтъкна, че тези пари са налични, благодарение на добрите резултати от борбата с корупцията и контрабандата.

Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който във вторник изтъкна, че ако България продължи по поетия път, мониторинговият механизъм ще отпадне още преди края на мандата на тази комисия. Борисов подчерта, че за първи път от шест точки в доклада, три се затварят и те се отнасят до темите „организирана престъпност” и „съдебна реформа” - нещо, което десетилетия е тормозило българите.

Борисов попита дали с протестите от последните дни „се иска да спре борбата с престъпността” и дали оценката на недоволните, че състоянието в страна е "блато", кореспондира с резултатите от доклада.

Министър-председателят изрази убедеността си, че когато се запознае с доклада, и холандското правителство би могло да промени позицията си по темата за приемането на България в Шенген.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай