Борисов: Армията и полицията в Мароко са с бг бронежилетки

Премиерът покани колегата си Саадеддин Ел Отмани в София

Борисов: Армията и полицията в Мароко са с бг бронежилетки | StandartNews.com

"Бронежилетките, които носят полицаите и армията в Мароко, са български. Имах възможност да представя и продукцията на военно-промишления комплекс. В сферата на сигурността и сътрудничеството и в областта на миграцията ние вече активно работим, стокооборотът ни има над 30 процента ръст, той вече е 250 млн.долара, и се надявам, че със споразумението, което подписахме днес, ще дадем по-голям тласък на нашите контакти".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Кралство Мароко Саадеддин Ел Отмани след приключване на срещата им, съобщи "Епицентър".

Малко преди това се състоя церемония по подписване на Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност.

Борисов подчерта, че Мароко е отворена врата към Африка и стои изключително стабилно. Крал Мохамед Шести полага огромни усилия в тази насока. "България стои по същия начин на Балканите, както Мароко в Африка", заяви Борисов. Отправяме покана към техния парламент и се надявам в началото на следващата година премиерът на Мароко да дойде на посещение в България, за да продължим разговорите, съобщи Борисов.

"Колегите ме поздравиха за лекцията снощи пред младите дипломати в Мароко, коментарите са много добри", заяви Борисов. 

Както Епицентър.бг писа, снощи премиерът изнесе лекция пред Кралския дипломатически институт, в която заяви, че е изключително притеснен от ескалацията на напрежението между Русия и Украйна, сравнявайки конфликта им с конфликта в бивша Югослювия. Борисов настоя за спешно решаване на кризата и предупреди, че напрежението може да ескалира сериозно и дори да бъде заплаха за България.

"За нас, като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е изключителна заплаха. Може да възникне страховит конфликт в Черно море и в региона. Повярвайте ми, в този регион може да се повторят събитията от бивша Югославия. Има абсолютно всички предпоставки. Да се върнат моряците, да се върнат корабите, да се спазват споразуменията и да не се допуска повече", каза премиерът и предупреди: "С Путин шега не бива да се прави".

"Открихме обща политическа воля за развитие на нашите отношения, заяви премиерът на Кралство Мароко, който благодари на Борисов за подкрепата на България за Мароко. Ние вече имаме пътна карта за развитие на нашите отношения в икономическата, социалната и културната сфера, подчерта той. Това посещение ще окаже влияние оттук нататък за ускоряване развитието на нашите контакти.
Министър-председателят на Кралство Мароко приветства създаването на смесена комисия за сътрудничество на българския и мароканския бизнес.

По време на разширеното заседание на двете делегации  министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на заетостта и професионалното включване на Мароко Мохамед Ятим подписаха Административно споразумение към Спогодбата за Социална сигурност между България и Мароко.

Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии и други видове обезщетения на хора, които са били осигуряване в двете страни.


В административното споразумение са регламентирани процедурите и са посочени необходимите документи с оглед доказване и сумиране на осигурителни периоди при преценка на правата по спогодбата. Въведени са правила за плащане на паричните обезщетения, включени в материалния обхват на спогодбата.

По отношение на Република България това е законодателството относно паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство, пенсиите за осигурителен стаж и възраст и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, наследствените пенсии, изчислени от тях, паричните обезщетения за безработица и помощите при смърт. Разработени са и процедури за обмен на информация между институциите на двете страни.

 
 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай