Борис Бонев представи концепция за нов линеен парк в София

Бул. “Вардар” е част от концепцията за изграждане на Зеления ринг на София

Борис Бонев представи концепция за нов линеен парк в София | StandartNews.com

Местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” представи концепцията си за изграждане на нов линеен парк в София. На представянето пред жителите на Красна поляна от коалицията начертаха своя план за цялостна трансформация на пространството около бул. “Вардар”. В момента то е в крайно лошо състояние, неподдържано и неизползваемо.

“Искаме да създадем красиво пространство за софиянци, с повече зеленина и места за отдих, както и да подобрим проблема с паркирането и транспорта. Този проект решава всички тези проблеми. И ние ще работим да бъде изпълнен през следващите години - това ще направи живота в редица квартали по-добър”, заяви на представянето Борис Бонев, водач на листата за общински съветници.

Бул. “Вардар” е част от концепцията за изграждане на Зеления ринг на София. Архитекти и урбанисти предлагат реализацията на Зеления ринг да започне едновременно от две противоположни части на града - в Изгрев и в Красна поляна и Илинден. “Целта е да няма разделяне на кварталите на привилегировани и игнорирани. Балансираното инвестиране в кварталите е ключова наша цел, тъй като смятаме, че София трябва да бъде удобен град за всички, независимо къде живеем”, каза арх. Росица Николова. Тя също е кандидат за общински съветник от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”.

Според проекта новият парк ще има площ от над 20 000 кв.м. През него ще има алеи за пешеходци и велосипедисти, а в добавка - и места за социализация. “В момента пространството е хаотично, мръсно и неизползваемо. Искаме да променим това и да създадем зелен градски оазис в сърцето на квартала, където хората да могат да отдъхнат, да спортуват или да общуват със съседите си”, коментира кандидатът за кмет на район “Красна поляна” Димитър Петров.

Проектът предвижда и значително подобряване на транспортната свързаност на няколко квартала. Освен обособяване на места за паркиране, безопасни кръстовища и удобни тротоари, жителите на “Красна поляна”, “Разсадника”, “Западен парк”, “Захарна фабрика” и “Илинден” ще имат достъп до бърз и модерен трамвай, който осигурява връзка с две метростанции. “Предвиждаме тихо и озеленено трамвайно трасе, част от ринговия трамвай на София, който планираме да изградим. Този трамвай е от ключово значение за целия град”, обясни арх. Росица Николова.

“Аз живея тук и знам, че през последните десетилетия не се направи почти нищо за “Красна поляна”. Нашата цел е да поправим тази несправедливост, затова ще работя за реализацията на този ключов проект, който може да превърне нашия район в един от най-привлекателните в София”, каза адв. Христо Копаранов. Той също е в листата за общински съветници на коалицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай