Бобева: Промените в ЗОП няма да натоварят бюджета

Бобева: Промените в ЗОП няма да натоварят бюджета | StandartNews.com

София. Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) няма да доведат до никакви натоварвания на бюджета, ще намалят административната тежест и ще се прецизират процедурите, дават се шансове на малките и средни предприятия. Това каза Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие, на представяне на проект за промяна на ЗОП предаде агенция "Фокус".

"Въпроси, които не са решени от законопроекта - изключване на обекти (дейност по създаване на гори, провеждане на сеч и добив на дървесина и ползване на недървесни горски продукти и други); разнопосочните предложения за промяна в праговете на „малките" обществени поръчки; промяна на органа за обжалване и на реда за обжалване; даване на възможност за обжалване на малки обществени поръчки, които се възлагат на публична покана и други. По-важни и интересни промени - въвежда се дългоочакваният принцип, който забранява на администрациите да изискват, отпада задължението на участниците да купуват документи за участие, а те ще са достъпни онлайн; уеднаквяване на практиката – въвеждане на стандартни образци; незабавно връщане на гаранциите за участие на неспечелилите участници", обясни Бобева.

"С промените се премахва изискването за доказване от кандидатите на оборот за последните три години - три пъти стойността на обществената поръчка. С проекта се облекчава статутът на подизпълнителя – въвежда се изпълнител, който не се е разплатил с подизпълнител, да не може да участва в следваща поръчка; възложителят да има възможност да плаща директно на подизпълнителите, намаляват се изискванията за подизпълнителите за документи. Въвежда се забрана подизпълнителите да бъдат свързани лица на изпълнителя. Възложителят е длъжен да обяви „техническите спецификации".

"С предложението се ограничава корупционният риск при определянето на изпълнителите на обществени поръчки. Въвежда се завишен контрол за участие на офшорни фирми в обществените поръчки чрез изискване за доказване на финансовите им възможности. Сред 20-те фирми, изпълнили най-големи обществени поръчки, има само 2 публични дружества. Един от най-трудните за регламентиране въпроси е закрилата на труда. Възложителят е длъжен да отстрани от участие кандидат, който има непогасени задължения по Данъчно-осигурителния кодекс или нарушения на трудовото законодателство, установени с влезли в сила актове", каза още Даниела Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай