Бобева обяви нови мерки срещу административната тежест

Бобева обяви нови мерки срещу административната тежест | StandartNews.com

София. "Това е възможност правителството да защити това, което е свършило, както и да получи добри насоки, включително и от опозиционните сили, какво да направи, за да подобри дейността си", коментира Даниела Бобева, вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на Пламен Орешарски, вота на недоверие на ГЕРБ пред БНР.

Според вицепремиера в отчета на правителството за 100-те дни управление преобладават мерки, които имат непосредствен и социален ефект, а по-малка част се занимават със структурните реформи. "Като цяло неотложните мерки на правителството се допълват и със стартирането на някои стратегически въпроси – като подготовката за договора на партньорство. В областта на вътрешните работи бяха извършени сериозни структури промени. И в икономическата област подготовката за ЗОП"

Даниела Бобева обяви, че в сряда ще внесе в Министерски съвет още 100 мерки за намаляване на административната тежест.

"Те са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата. Това е много важен резултат от това, че и правителството, и общините, и областните управители смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, да се облекчат гражданите и бизнеса. Това е важна крачка напред в работата на правителството", добави тя.

"Основният акцент в бюджета за 2014-а година трябва да е пари срещу реформи", заяви вицепремиерът.

За данъка по лихвите от депозитите, вицепремиерът коментира, че в първите дни като започнала работа като вицепремиер е имала разговори с Орешарски за финансовата област. "Един от въпросите беше ще махнем ли този данък. За мен е важно да се насърчат гражданите и не само те, но и фирмите да депозират спестяванията си във финансовата система, което ще даде импулс за финансовото посредничество. Всеки приход в бюджета би трябвало да се брани, за да осигурим балансираност на финансите на държавата", каза Бобева.

Тя обясни, че в работата си като вицепремиер основни трудности среща в областта на електронното управление, за което са изхарчени над 200 милиона лева. "В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно. До края на годината ще се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги. Това ще бъде полезен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги."

"Другата трудна реформа е административната", призна Даниела Бобева:

"Установих, че поне от 2000-та година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да вземат правилните решения."

Попитана за новите назначения в администрацията и на други места, Бобева каза, че "политическа чистка" едва ли е подходяща терминология. "Няма съвършени хора. Да, има смени. Аз гледам директорите. В рамките на преди две седмици само 25 директори във всички министерства са сменени, за същия период при ГЕРБ имаше 55 смени, доколкото си спомням", уточни Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай