Близнашки: Защо е този ужас от прокуратурата?

Кабинетът трябва да е убедителен пред ЕС, казва професорът по конституционно право

Близнашки: Защо е този ужас от прокуратурата? | StandartNews.com

Нашата Конституция е най-добрата в Централна и Източна Европа. Промяната в Конституцията няма да доведе до нищо добро. Това заяви пред БНТ професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

 "Защо е този ужас от прокуратурата? Сега на прицел е прокуратурата, който и да стане прокурор, ще бъде подложен на критика. Ако се въведе политически контрол над главния прокурор, то значи намеса на политиката в прокурорската и съдебна система", коментира той предложенията на част от новите партии в НС. 

"Всички много бързаха вчера в парламента, но още нямат мнозинство. Вчера бе сбъркана и процедурата - първо трябваше да се избере председател на НС, а те пуснаха речите", коментира проф. Близнашки и допълни: "Знам, че този парламент ще бъде гротеска, но се радвам че го има. Мечтата на задкулисието е президентска държава. Това искаха да се случи след протестите от лятото на изминалата година".

"В този парламент ще наблюдаваме такива грозни сцени, но е по-добре да го има този орган. Ще има и правителство - няма да пропуснат, все пак са влезли в политиката по странно стечение на обстоятелствата", каза преподавателят по конституционно право. 

"Нали са десни и реформатори? Сега е време да изчезне комунизмът завинаги. Но няма да стане - зад тях стоят и други хора", категоричен бе бившият служебен премиер. 

"Когато Христо Иванов бе в моето правителство, за чиято кандидатура нямах избор заради отхвърлени няколко предложения, беше просто адвокат с прекратени права", каза Близнашки. 

"Много добри впечатления имам от работата на Даниел Митов", коментира номинацията на ГЕРБ за министър-председател бившият служебен премиер. 

Той очаква и другите партии да измислят кой да бъде премиер. "Ситуацията не търпи по-нататъшно отлагане, изключително тежка е и пандемията не утихва", предупреди той и допълни, че е нужно правителство, което да спечели доверието на ЕС. 

„Много е важно как ще изглежда правителството и дали ще е убедително за ЕС или ще виждат странни екземпляри, които играят кючек на площада“, посочи проф. Близнашки.

Той очаква след няколко месеца нещата в страната да бъдат различни. Според него е много важно да се избере държавен глава, който да има отговорно поведение. Нужен е друг тип ръководител, който да представи България пред света и да вдъхне доверие.

Не може постоянно да атакуваш правителството и да очакваш другите държави да имат благоприятно поведение. Нужен е мъдрец, а не човек, който да размахва юмруци, каза още проф. Близнашки.

За новия председател на Народното събрание Ива Митева, проф. Близнашки заяви, че я подкрепя с двете си ръце. По отношение на предложенията на народните представилите от първия ден на 45-то НС за промяна на Конституцията, проф. Близнашки обясни, че сегашната Конституция, създадена през 1991 година, е най-добрата Конституция от Централна и Източна Европа.

Отново е творение на българския народ и ние я създадохме със собствени сили, изтъкна проф. Близнашки.

Според него ужасът е да не би да се потърси сметка, борба за контрол върху съдебната власт и за това се търсели промени в Конституцията. "Създаването на ВСС е абсолютно непозната по нашите географски ширини. Само един състав завърши мандата си, а всички други съдебни съвети, формирани през години мандатът им е прекратяван предсрочни", отбеляза бившият служебен премиер.

Той предупреди, че мераците за смяна на главния прокурор са опасни. "Какво значи това, какво значат тези промени. Съдебната власт не може да се политизира, как ще реагират в Брюксел на това", коментира остро експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай