Голяма новина за българския еврокомисар. Първа реакция на Радев

Съветът на Европейския съюз съобщи, че назначава Илиана Иванова

Голяма новина за българския еврокомисар. Първа реакция на Радев | StandartNews.com

Съветът на Европейския съюз съобщи, че назначава Илиана Иванова за нов еврокомисар от България. Отбелязва се, че назначението на Иванова е по общо съгласие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Назначението следва оставката на Мария Габриел като еврокомисар и е за остатъка от мандата на Европейската комисия до 31 октомври 2024 г. Иванова ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Миналата седмица Иванова бе подкрепена от огромно мнозинство в Европейския парламент, след като премина успешно изслушване пред две парламентарни комисии. До назначаването й за еврокомисар Иванова бе българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург, а преди това евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Президентът Румен Радев поздравява Илиана Иванова по повод назначаването ѝ за комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентската институция е готова за конструктивен диалог и за подкрепа на ключовите политики от вашия ресор, посочва държавният глава и откроява осигуряването на възможности за разработване и прилагане на върхови научни иновативни постижения в икономиката на страната ни и на Европейския съюз като цяло. Президентът пожелава успех в постигането на поставените от Иванова приоритети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай