Благомир Коцев: Варна готви нова индустриална зона

Ще подпомогнем двойки с репродуктивни проблеми с близо 400 000 лева

Благомир Коцев: Варна готви нова индустриална зона | StandartNews.com

Бюджетът на общината за 2024 г. с фокус върху образованието и децата, казва кметът на морската ни столица Благомир Коцев

  • Търсим начини за справяне с нерегламентираните микросметища
  • Ще популяризираме града като дестинация за 4 сезона
  • Предстои изграждане на нов кампус на Математическата гимназия
  • Запазихме размера на данъка върху сградите и такса смет
  • Борим се за финансиране на Международния балетен конкурс

- Г-н Коцев, как се чувствате 5 месеца след встъпването Ви в длъжността кмет на Варна?
 

- Нетърпелив. Като всеки варненец, аз също искам нещата да се случват бързо и промените да са по-видими, по-осезателни. За добро или лошо, общинската администрация работи по правила, които не позволяват толкова висока скорост. Важното сега е да поведем кораба в правилната посока. Новият ръководен екип на Общината успя за много кратко време да задвижи административния апарат така, че от забрава да бъдат извадени редица проекти, на които да се търси спешна реализация. 

За съжаление заварихме общината в изключително ниска проектна готовност - имаше малко готови проекти, които да предложим на държавата и да искаме от нея средства за реализацията им. Дотук обаче успяхме да подпишем споразумения за финансиране на 27 проекта на обща стойност над 137 млн. лв. по линия на Министерството на финансите. В бюджета сме осигурили средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и по програми на Министерството на образованието и науката.

2024 г. за Община Варна ще бъде година на проектирането. Голяма част от средствата ще бъдат вложени в проектиране, за да се преодолее наследената от предишната администрация слаба проектна готовност. Много знакови проекти ще бъдат започнати още тази година, а  финансирането ще продължи в последващите две, за да могат до края на 2026 г. някои от проектите да бъдат завършени. 

Нетърпелив съм и по отношение на сроковете за завършване на започнатото преди нас. Наследихме улични ремонти в целия град, част от които още не са приключили. При някои от тях забавянето се дължи на големия ВиК проект на местното дружество, върху който можем да влияем единствено чрез по-добра комуникация. Ежедневно комуникираме и с фирмите - изпълнители на строително-ремонтните работи, настояваме за по-бързи темпове и контролираме качеството на изпълнението. Има пропуски и недостатъци, заложени още в проектите на някои от ремонтите, на други места се сблъскваме с некачествено изпълнение. Следим медиите, коментарите на гражданите, приемаме сигнали и се стараем да реагираме в най-кратки срокове. 

- Успокоиха ли се страстите в Общинския съвет? От какво естество са проблемите Ви със съветниците?
 

- Общинският съвет е политически орган и там страстите са напълно естествени. В някакъв смисъл, те дори са полезни. Неминуемо е обаче тежката политическа обстановка на централно ниво да се отразява и в местния парламент. От известно време там се усеща подготовката за предсрочни избори, както и желанието на политическите партии да се възползват от възникнали проблеми на местно ниво.  

Радвам се, че въпреки различията си успяхме да приемем най-важния документ за града - Бюджета на Община Варна за 2024 г. Това е бюджет на ускорението с фокус върху образованието и децата. Структуриран е така, че да спрем разхищенията. Реалистичен е, а не предизборен като миналата година. Най-големият относителен дял в него са парите за образование. 

- Когато спечелихте изборите казахте, че лично ще се заемете със сметосъбирането, тъй като Варна, според Вас, е мръсна. Към днешна дата как е решен този проблем?
 

- Наследихме 5-годишен договор, който е едва в средата си. Въпреки желанието ни, сметосъбирането и чистотата в града не са на желаното ниво и това е видимо за всички варненци. Досегашната практика показва, че налагането на глоби на сметопочистващата фирма не дава желания резултат. Затова продължаваме да търсим решение на проблемите в по-добрия синхрон между администрацията и фирмата. Водим почти ежедневни разговори, провели сме множество срещи, на които търсим начини за справяне с нераглементираните микросметища.

Улиците, централните площади и ларгото започват ще се мият по график. Ще се увеличи и почистващата техника, така че Варна да посрещне летния сезон в по-приветлив вид. 

Призоваваме гражданите също да спазват правилата, да следят графика за извозване на едрогабаритните отпадъци и да не задръстват с тях пространствата около контейнерите за битова смет. За съжаление, както контейнерите, така и много елементи на общинската инфраструктура като стълбове за улично осветление, подлези, спирки, стават обект на вандалски прояви и кражби. Смятаме, че с въвеждането на видеонаблюдение в целия град ще решим голяма част от тези проблеми, в това число и с нерегламентираните сметища. В бюджета за 2024 г. са заложени средства за монтиране на 2 000 камери на ключови и критични места и за изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение. В тази връзка работим и по подобряването на системата за събиране и обработване на сигнали на граждани. Без тяхна помощ и без повишаване на отговорността и съзнанието на обществото, никоя и фирма не е в състояние да се справи напълно с проблеми от подобно естество. 

- В област Варна има 159 населени места и 12 общини, в които живеят около 513 000 души. Как местната власт стимулира развитието на туризма, морската индустрия, услугите и търговията, които са основен поминък на хората?
 

- По отношение на туризма Варна има още какво да предложи. От години градът ни се възприема като място за лятна почивка и малко е работено за популяризирането й като дестинация за четири сезона. Именно натам са насочени усилията ни сега - да привлечем туристи извън летния сезон и извън традиционната услуга. На някои от най-големите туристически изложения от началото на тази година бяха представени възможностите за културен, фестивален, спа и уелнес туризъм. 

По отношение на услугите, които Община Варна предоставя, работим усилено за подобряване на градския транспорт. Варна отдавна има необходимост от нова транспортна схема, на повече и по-кратки линии. Дотук мисля, че овладяхме кризата в общинското дружество "Градски транспорт" и решихме до голяма степен проблема със заплатите и недостига на шофьори, откъдето идват забавянията в графика. 

- Ще има ли промяна в данъците на територията на общината?


- Въпросът с местните данъци беше категорично поставен още в проекта ни за бюджет за 2024 г. Взехме решение да не повишаваме данъчната тежест за гражданите и запазихме размера на данъка върху сградите и такса смет. Успоредно с това обаче направихме детайлен анализ на нивото на събираемостта, като се надяваме да я повишим от досегашните 80% и да достигнем 90% събираемост чрез меки, а не чрез репресивни мерки. По-твърд подход можем да прилагаме в случай на абсолютен отказ за изплащане на задължения. Като добър стопанин, Общината е длъжна да си събира дълговете и законът ни дава възможност да си търсим правата и по съдебен път. 

- За съжаление, естественият прираст във Вашия град също е отрицателен като в повечето населени места у нас. 2024 г. е година, посветена на демографията в ЕК. Какви инициативи ще предприеме община Варна в това отношение? Предвиждате ли съвместни дейности с европейски институции?
 

- Както посочих, най-голям относителен дял, 37%, в бюджета на Варна за 2024 г. са средствата за образование. Привлекли сме средства както от държавния бюджет, така и европейско финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предстоят редица основни ремонти на сгради на училища и детски градини, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда, изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки и физкултурни салони. Нещо повече - предстои изграждането на нови корпуси и пристройки на детски ясли, градини и училища почти във всички райони на града. Предстои реализация на един от най-значимите проекти в сферата на образованието не само за Варна, но и за България - изграждането на нов кампус на Математическата гимназия. Всичко това е част от политиката на Общината, насочена към семействата и децата и стъпка в справянето с демографската криза, която засяга не само Варна, не само България, но и всички развити страни като цяло. 

Ще спомена и общинската инвитро програма, която няма аналог в страната. Тази година сме заложили с 34% повече средства спрямо реално изразходваните за миналата година. С близо 400 000 лв. ще подпомогнем семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Мисля, че разсеяхме всяко съмнение, че средствата са по-малко в сравнение с 2023 г. и със сигурност на нито едно семейство няма да бъде отказана не само финансова помощ, но и специализирана професионална подкрепа.  

- Какви са плановете Ви за привличане на свежи чуждестранни инвеститори? 
 

- От началото на мандата си проведох десетки срещи и разговори, в това число с премиера, с министъра на икономика, с министъра на иновациите и растежа, с дипломати от различни държави, с представители на бизнес-организации и компании, във връзка с подобряването на условията за привличане на чуждестранни инвеститори във Варна. На глобално ниво това е един силно конкурентен процес, но мисля, че Варна има своите стратегически преимущества. Морето, пристанищната инфраструктура са предимствата ни от една страна. От друга е човешкият потенциал. Не веднъж съм подчертавал, че това е най-голямото ни богатство - младите и образованите хора, които завършват шестте университета на територията на общината. 

Амбицията ни е през 2025 година да започне изграждането на индустриална зона край село Слънчево. Община Варна е с ограничена територия и единствено там можем да разполагаме с площ от 4 500 дка. Терените край Аксаково са държавна територия - горски фонд, на който предстои смяна на статута. Направихме анализ и предвид приемането на Общия устройствен план на Аксаково, през тази година можем да започнем подготовка на процеса, а през 2025 година да започне реалното изграждане на зоната. 

Да, тя се намира на територията на друга община, но Варна и Аксаково са свързани логистично и инфраструктурно, а академичният капацитет на града би допринесъл за развитието й. 

Желанието ни е да развиваме екологични и високотехнологични индустрии. 

Обсъждаме и терени за изграждане на технологични паркове на територията на общината. Те могат да бъдат и на по-малка площ. С такива разполагаме в Южната промишлена зона под Аспаруховия мост, където има смесена държавна и общинска собственост. Такива са и терените до Западна промишлена зона 2, която обаче е частна собственост. Тези територии също биха могли да се развият в бъдеще, а между тях да се изгради транспортна връзка. 

- Предвижда ли Общината разширяване на парковото пространство?
 

- Да спрем презастрояването и да направим Варна по-зелен град е амбицията, с която влязох в управлението на града. Най-големият парк в града - Морската градина, се превръща във все по-привлекателно място. Освен обичайните дейности по поддръжка в него, разчистихме над 100 дка терени, в които от 20 години не беше стъпвал човешки крак. Премахнахме диворастящите храсти, ландшафтните архитекти оцениха състоянието на едроразмерната растителност и започваме и тяхното постепенно облагородяване. 

Сред проектите ни за тази година са два нови парка - парк "Република" и парк "Младост 1". Финансирането за 2024-2026 г. е осигурено, като за всеки от тях имаме по 2 милиона лева за тази година. Общо за трите години за проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи сме подписали споразумения за близо 10,5 млн. лв. 

Друг обект, който също започваме да проектираме през тази година, е за консервация и реставрация на Аспарухов вал и посетителски център в "Аспарухов парк" в квартал Аспарухово. 

Нови зони за отдих ще бъдат обособени при реконструкцията и благоустрояването на ул. "Александър Стамболийски", който свързва булевардите "Васил Левски" и "Княз Борис I" в квартал "Чайка". 

- Как би могъл да бъде решен въпросът с трафика, паркирането и чистотата на въздуха? Предвиждате ли ограничения в централната част на града? А в кварталите?
 

- Във Варна от близо 6 години функционира т.нар. "Синя зона" за краткосрочно паркиране, която обхваща идеалния център на града. Предстои въвеждането в експлоатация и на нейното разширение, т.нар. "Зелена зона". Тя ще бъде разделена на 7 подзони и включва районите от обхвата на действащата в момента "Синя зона" до бул. "Васил Левски". Предвиждаме тя да осигури около 10 000 паркоместа. 

Досегашната ни практика показва, че въвеждането и контролът на зоната за краткосрочно паркиране значително дисциплинира шофьорите и ни научи да спазваме правилата. В центъра на града все по-рядко виждаме ситуации с неправилно паркирани автомобили, запушени входове и изходи на сгради. Очакваме това да се случи и в новите зони. Те вече са маркирани, на повечето места са поставени и знаците. Въвеждането на "Зелената зона" зависи изцяло от темповете на работа на строителните фирми, които все още ремонтират някои улици. Общината осъществява контрол по спазване на сроковете и качеството, направен е график за наваксване на изоставащите обекти. 

Във фокуса ни е и изграждането на буферни паркове в периферията, където гражданите могат да оставят автомобилите си за по-дълъг период и да се придвижат пеша или с градския транспорт до работното си място, така че централната част на града да се разтовари от натоварения трафик. 

Предстоят ни и големи инфраструктурни проекти, които ще подобрят трафика. Един от тях е разширяването на бул. "Цар Освободител", който е сред най-натоварените в града, включително и от транзитно преминаващи автомобили. В част от него движението се осъществява само по една пътна лента и пропускателната му способност е почти изчерпана. 

Проектът предвижда всички пресичания на булеварда с улици и други булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат на две нива с еднакви пътни възли, тип "Диамант". 

Искаме Варна да е по-зелена и по-пешеходна. Водили сме разговори и с велоклубовете в града. Изслушахме техните предложения за подобряване на подходящата инфраструктура за придвижване на две колелета, за разработване на велоплан за целия град, включително и за изхода на града в посока на индустриалната зона, която планираме да изградим. 

С подобряване на услугата на градския транспорт се надявам да стимулираме варненци да слязат от автомобилите си и да сложим основите на една култура, каквато българинът все ще няма по разбираеми причини. 

- Семейният Ви комплекс "Хоризонт" в центъра на морската ни столица от дълги години привлича с домакинството си на куп важни културни събития? Какъв ще е афишът това лято? Ще има ли световни звезди и кои ще са те?
 

- Бизнесът на моето семейство се управлява от други хора. Моята мисия в момента е друга. Когато говорим за културни събития, ще спомена че започна набирането на проектни предложения по фонд "Култура",  които ще се реализират през тази година. 

Средствата за 2024 година са в размер на 1,8 млн. лв. и ще бъдат разпределени направления "Фестивали и конкурси", "Творчески проекти", "Национално и международно сътрудничество", "Публики" и "Любителско изкуство". По всички направления максималният размер на финансирането е увеличен с 20%. В културния календар са големите международни фестивали "Варненско лято", които събират изпълнители и публика от много държави. 

Търсим начини за финансиране и на една от емблемите на града ни по отношение на културата - Международния балетен конкурс. Бяхме избрани от варненци, за да върнем престижа на града и връщането му в афиша е неизменна част от това общо усилие. Имаме волята и уменията да подобрим постъпленията в бюджета и да осигурим нужното финансиране за конкурса и неговото следващо издание да бъде през 2026 година. 

Подкрепям и разширяването на Международния джаз фестивал "Варненско лято". Наскоро се срещнах с организатора на форума Вероника Вапирова. Екипът на фестивала ще кандидатства за по-голямо финансиране по Фонд "Култура", както и по Програмата за устойчиви събития към Национален фонд "Култура". Идеята е вместо традиционната тридневна програма, тази година тя да е едноседмична, с нова концепция, различни локации съпътстващи изложби, прожекции, майсторски класове. 

Обновява се и екипът на дирекция "Култура" в общината. Надявам се към нас да се присъединят млади хора с нови идеи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай