Четвъртък,

Бивш премиер обясни защо няма напредък между София и Скопие

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
2337
Бивш премиер обясни защо няма напредък между София и Скопие
A
A
A

За да стигнем до решение на проблема, София и Скопие трябва да направят повече, предупреди в интервю за бТВ бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски.

„Премиерите на двете страни имат енергията, за да подобрят тези отношения, но в същото време много се влияят от останалите партии в коалициите си, както и от общественото мнение“, смята Георгиевски.

Според бившия премиер правителството у нас е по-нестабилно по отношение на македонския въпрос. „И двете правителства са под тежък обстрел от страна на противниците“, каза Георгиевски.

„Последната година и половина е кулминация на цикъла на влошаване на отношенията между България и Северна Македония“, смята бившият премиер на РСМ. Той призова двете страни да гледат позитивно, за да могат по-бързо да се разрешат различията между тях.

„Взаимоотношенията са влошени, защото се гледа само езика на омразата и в двете страни. И двете държави може да изгубят ако продължи тази система на блокиране и продължаване на кризата“, каза още той.

„Натиск над Балканите винаги е имало. Той в момента продължава върху София и Скопие, но двете държави трябва да издържат. Натискът в момента не е негативен, а е за да се разрешат проблемите и да се продължи напред“, твърди бившият премиер.

Според Георгиевски зад влошаването на отношенията между София и Скопие стои дълбоката държава. „Северна Македония и България трябва да бъдат разделени и скарани“, смята той.

Георгиевски допълни, че поддържа идеята българите да бъдат включени в конституцията на РСМ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички