Битовата престъпност скара кандидат-депутати в тв ефир

Хора от пострадали от бандити села питат защо за политиците има охрана, а за тях - не

Битовата престъпност скара кандидат-депутати в тв ефир | StandartNews.com

София. Битовата престъпност скара кандидат-депутати от различни политически формации в студиото на бТВ.
В диалог с политиците влязоха гражданите от плевенското село Бръшляница, които с години страдат от набезите на крадци, а вече четири правителства не могат да се справят с проблема им.

„За Цветан Цветанов има петима души охрана, а за селата няма охрана," възмути се възрастна жена от Бръшляница.
„Хората не са виновни, че в техните села няма полиция, но няма финансова възможност във всяко село да има полицай. Във всяко населено място има отговорен районен инспрктор," посочи в отговор Веселин Вучков от ГЕРБ, който все пак отчете постиженията на ГЕРБ в „наследеното нереформирано" МВР.

Кметът на друго плевенско село – Коиловци, Красимир Иванов заяви пред политиците, че населените места в България са подложени на геноцид. „Постоянно се увеличава ромското население, което е неграмотно и безработно. Българите, които все още са неразумни да отглеждат животни, са постоянно ограбвани," заяви кметът.

Според Вучков битовата престъпност не е проблем само на полицията, а има пряка връзка с бедността, безработицата и икономическата криза.

„Явно живеем в различни действителности. ГЕРБ не са пречупили гръбнака на организираната престъпност," коментира Младен Червеняков от БСП.

Илиан Тодоров от „Атака" подчерта, че кражбите на имущество, което се оценява на по-малък размер от този на минималната работна заплата от 310 лв., не са инкриминирани. Той припомни предложението на националистите за въвеждане на Закон за неизбежната самоотбрана, който да даде възможност на гражданите да защитават имуществото си.

Бюджетът на МВР да бъде разпределен за охрана на гражданите по места, вместо да се ползва централизирано от ръководството за дейности като подслушване. Такова намерение изразиха представители на водещите политически сили в предизборното студио на бТВ.

Те бяха единодушни, че огромният бюджет на силовото ведомство може да бъде изразходван по по-добър начин. „Ако парите на МВР се изразходват за подслушване, с което се злоупотребява политически, няма да има ефективна намеса по места," заяви зам.-председателят на Движение „България на гражданите" Йонко Грозев.

Според представителя на тъмносинята коалиция ДСБ-БДФ ген. Атанас Атанасов приоритет на следващото управление трябва да бъда осигуряването на полицейска охрана във всяко кметство, което може да стане с по-качествено разпределение на бюджета на МВР.

С идеята се съгласи и Илиан Тодоров от „Атака". Представителят на ГЕРБ Веселин Вучков посочи, че недостатъците на управлението на ГЕРБ трябва да се признават, но допълни, че проектът „Полиция близо до хората", започнат от кабинета „Борисов", трябва да бъде довършен от следващите управляващи.

„ГЕРБ ни завещава полицейска държава – огромен бюджет на МВР, безнаказаност на полицейските органи, публичен рекет на съдебната власт," коментира Христо Бисеров от ДПС. Според него досега МВР е функционирало, за да гарантира политическа власт. „Не трябва да има политици над законите," категоричен бе той.

Младен Червеняков от БСП допълни, че по време на мандата на ГЕРБ е била преувеличена ролята на ГДБОП. „МВР в последните 4 г. е превърнато в престъпна групировка," заяви социалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай