Битката за София! Ще има ли сглобка

Коментар на политолози

Битката за София! Ще има ли сглобка | StandartNews.com

"Очаквахме избирателната активност да бъде съизмерима с местния вот преди четири години. В София и Пловдив тя е доста по-ниска. Това се дължи на ерозията в това, че вотът ще бъде отчетен правилно. Виждаме, че се очертават едни доста фрагментирани общински съвети, които поставят въпроса за трудните мнозинства, които биха били сформирани", коментира политологът Елена Дариева в студиото на Bulgaria ON AIR.

На въпрос, ако се върнат машините, възможно ли е избирателната активност да е по-висока и това да обърне вота, политологът Георги Киряков отговори, че не вярва машините да обърнат резултатите. 

"Утре страната осъмваме в изцяло нова политическа ситуация. В София ние ще трябва да изчакаме данните от колегите от паралелното преброяване. Опитът ни от местни избори показва, че избирателната активност на втори тур е по-ниска в сравнение с първи", каза Дариева.

По думите ѝ партиите, които подкрепят настоящия кабинет "Денков-Габриел", може да продължат да го подкрепят и след изборите, но от друга страна ще наблюдаваме сблъсък между участниците на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"ПП-ДБ се насочиха към критики на местни политики, реципрочният отговор на ГЕРБ беше да се критикува управлението. Темите, които доминираха в предизборната кампания, бяха преобладаващо национални", посочи Дариева.

Според Киряков няма политическа партия, която да е пребивавала дълго в управлението и да не е понесла много негативи. "Иска се смяна на управлението. Тези 40%, които виждам от екзитполовете за Васил Терзиев, означават, че не са гласували само центровете, но и кварталите. Възможно е в София ГЕРБ дори и да не бъде в мнозинството. Не изключвам възможността в София да се случи "сглобка" и на местно ниво", коментира политологът.

"На местно ниво имаме съвсем конкретни проблеми, които изискват промяна в начина на управление", добави Дариева.

"Възраждане" са силни, когато трябва да се критикува на едро. Сега ще имат по-голямо представителство в общинските съвети. Надявам се, че наистина ще се окажат диалогични", сподели тя.

По думите на Киряков битката за София тепърва предстои. "Установени са определени правила за управление, които трябва да бъдат лека-полека променяни. Тези големи играчи ще търсят политически излаз. Реакцията на Васил Терзиев е много важна в това отношение", каза политологът.

Според Дариева битката за прозрачността е друго наименование за битката, която изисква един нов модел на управление. Тя добави, че в столицата желанието за промяна е доминиращо.

"То дава плътност и преднина на кандидата на ПП-ДБ. Съгласна съм, че битката за София тепърва предстои. Ако на балотаж с Васил Терзиев видим Ваня Григорова, тогава се връщаме на противопоставянето ляво-дясно, управляващи срещу опозицията. Ако на балотажа има разместване и видим Антон Хекимян - тогава вече стратегията ще бъде съвсем различна", заяви Дариева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай