Бил Гейтс с исторически ход. Промени завинаги живота си

Призова най-богатите хора да постъпят като него

Бил Гейтс с исторически ход. Промени завинаги живота си | StandartNews.com

Бил Гейтс направи нещо, което се очакваше и промени завинаги живота си. Той прехвърли 20 милиарда долара от богатството си във фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Така организацията ще увеличи даренията си в борбата с глобалните предизвикателства, включително пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Една от най-големите филантропски организации в света планира да увеличи финансиранията си с 50% спрямо нивата преди пандемията - от близо 6 милиарда долара на 9 милиарда долара за всяка година до 2026 г. Фондацията е фокусирана основно върху благотворителни дарения, насочени към подобряване на глобалното здраве, равенство между половете и образованието, наред с много други световни проблеми.

С решението си да прехвърли 20 млрд долара на фондацията Бил Гейтс сложи край на рейтинга си по богатство. Според Bloomberg досега със своите 114 милиарда долара той бе четвъртият най-богат човек в света. Най-голяма част от състоянието му са акции на Microsoft.

"Ще сляза на по-долни позиции и в крайна сметка ще изляза от списъка на най-богатите хора в света", обяви Гейтс. "Имам задължение да върна ресурсите си на обществото по начини, които оказват най-голямо въздействие върху подобряването на живота. Надявам се, че и други хора в позиции с голямо богатство и привилегии също ще се насочат към това", допълни той.

Съоснователят на компанията Microsoft и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс обещаха да дарят по-голямата част от богатството си на фондацията, която създадоха заедно преди 20 години, както и на различни други филантропски начинания.

Съпрузите обявиха развода си през май 2021 г., като казаха, че ще работят заедно във фондацията като съпредседатели за двугодишен пробен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай